LIFEZETTE

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, szerk.

A fenti címmel ír a nem George Sorossal rokonszenvező portál arról, hogy mi várható e héten Magyarországon a civil szervezetek működését megfékező jogszabályokat illetően.A cikk második bekezdése emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben bejelentette: 2017 lesz „George Sorosnak és az általa jelképesen képviselt erők kiszorításának éve”.

„Úgy tűnik, hogy Orbán jóslatát be kívánja teljesíteni”, teszi hozzá a portál.

„Minden nemzet ki akarja szorítani Sorost”, mondta ekkor, hozzátéve: „Ez látható már Európában. Azt vizsgálják, honnan származnak a pénzek, milyen hírszerzői kapcsolatok vannak, és milyen civil szervezetek milyen érdekeket képviselnek”, jelentette ki.

Hétfőn Kovács Zoltán kormányszóvivő egyes civil szervezeteket „külföldi pénzeken finanszírozott külföldi ügynököknek” nevezett. Januárban Németh Szilárd, a kormányzó Fidesz alelnöke kijelentette, hogy Soros alapítványai és aktivista csoportjainak hálózatát „ki kell söpörni Magyarországról”.

Magyarország, folytatódik a cikk, nem az egyetlen európai ország, ahol Soros befolyása ellen harcolnak. Januárban Macedóniában megindították a Stop Operation Soros (SOS) nevű hadműveletet. (Operation = hadművelet angolul ilyen összefüggésben, bármennyire is igyekszik ezt tompítani a hazai média.)

Nikola Srbov, az SOS alapítója elmagyarázta a csoport motivációját:

„Tanúi voltunk az egész civil szektor átvételének és eszközként való használatának ahhoz, hogy egyetlen politikai párt céljait szolgálja. Ez elfogadhatatlan és ellene megy a polgári szerveződés elveinek”. Soros szervezetei erőszakos folyamatokat támogattak Macedóniában.

Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök decemberben hívott fel Macedónia „Sorostalanítására”. Kijelentette: a rendelkezésre álló pénzeket és az emberi erőforrásokat tekintve Sorosé a világ legnagyobb hatalmú alapítványa. Hozzátette, „egy idő után egész intézményeket, minisztériumokat, talán kormányokat és hírszerző szolgálataikat fertőzik meg nézetei és ideológiája”.

A beszámoló ezt követően ismerteti, milyen hasonló, Sorost kiszorító erőfeszítések vannak folyamatban Lengyelországban és Romániában, de ugyanilyenek indultak Bulgáriában és Szlovákiában is.

„Soros a gonoszt finanszírozza, és soha nem tett eddig semmi jót ezért az országért”, mondta például a román Liviu Dragnea.

A cikk végül idézi Brad Blakeman amerikai republikánus stratégát, aki kijelentette, Soros „egy csomó hálót fonó pók”.

Lovas István