Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja Herbert Kicklt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, frakcióvezetőjét a Karmelita kolostorban 2023. március 9-én
Hirdetés

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, élesen bírálta Andreas Babler, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjének új menekültügyi és migrációs tervét, szerepel a Kosmo tudósításában. Kickl szerint Babler javaslatai elfogadhatatlanok és veszélyeztetik az ország biztonságát.

A politikus hangsúlyozta, hogy Ausztriának a szigorú menekültpolitikát folytató Magyarország példáját kellene követnie.

Magyarország tavaly mindössze harminc menedékkérelmet fogadott el, míg Ausztriában közel 60.000 érkezett, emlékeztetett Kickl. Az FPÖ elnöke a határellenőrzések szigorítását és a rendőri jelenlét növelését szorgalmazza az illegális bevándorlás megakadályozása érdekében, továbbá hangsúlyozta, hogy a migrációs politika szigorításával a bűnözés és a társadalmi feszültségek csökkennének, és az állami kiadások is mérséklődnének.

Az FPÖ vezetője kijelentette, hogy a jelenlegi kormány intézkedései nem elegendőek a migrációs válság kezelésére. Úgy véli, hogy az osztrák politikának prioritásként kell kezelnie a nemzeti érdekeket és a lakosság biztonságát.

Ausztriában a törvényhozási választás 2024. szeptember 29-én lesz megtartva. A választások tétje nagy, hiszen az országot kormányzó Néppárt – Zöldek koalíció támogatottsága az elmúlt években jelentősen csökkent az infláció és a megélhetési költségek növekedése, valamint a kötelező oltási törvény körüli ellentmondások miatt. A választások toronymagas esélyese a közvéleménykutatások szerint a Kickl vezette Szabadságpárt, így az FPÖ 2019 után ismét kormányzati pozícióba kerülhet.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.