Az Európai Unió bevándorláspolitikája ellen tüntettek a szigetlakók Görögországban, Leszboszon. Még egy rendőrségi buszt is megtámadtak. A menekülttáborok ugyanis megteltek, és a menekültügyi eljárás nagyon lassú, ezért rengeteg a bevándorló. Az országba pedig egyre többen érkeznek Törökország felől – hangzott el az M1 Híradójában.
 


Képernyőfotó: hirado.hu

Rendőrségi buszra támadtak a feldühödött tüntetők Mitiliniben. A Leszbosz szigeten élők megelégelték az Európai Unió menekültpolitikáját. Azt állítják, ők a legnagyobb kárvallottjai az EU és a Törökország közötti megállapodásnak.

A 2016-ban született egyezmény értelmében Görögországban – a többi között Leszboszon – várják meg menekültügyi kérelmük elbírálását azok az illegális bevándorlók, akik az Égei-tengeren átkelve léptek az Európai Unió területére. Hosszas eljárás után innen toloncolják őket vissza Törökországba.

„Minden zárva – találjatok megoldást a menekültkrízisre” – ez olvasható az egyik üzlet kirakatán. Leszbosz fővárosában általános sztrájkot hirdettek csütörtökre. Az időzítés nem véletlen: ekkor érkezett a szigetre Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. A tüntetők azt mondták, tarthatatlan a leszbosziak és egyáltalán a görög szigeteken élők helyzete az Európai Unió menekültpolitikája miatt. Feldühítette őket az is, hogy Athén megvonja a szigettől az eddigi adózási kedvezményt.

Folyamatos a feszültség a szigeten élők és a migránsok között. Tíz napja lángba borult Mitilini központja, ahol már napok óta ülősztrájkot folytatott több menedékkérő. Az ellen tiltakoztak, hogy a kérelmük elbírálása hónapok, sőt néha évekig is elhúzódik, és remény sincs arra, hogy a folyamat gyorsuljon – az uniós hatóságoknak egyszerűen nincs elég kapacitásuk erre.

A tiltakozókat helyi fiatalok egy csoportja megtámadta, és a túlnyomó részt szír, illetve iraki menedékkérőkkel összeverekedtek, majd az összecsapás gyújtogatásba torkollott. Rohamrendőröknek kellett közbeavatkozniuk, akik a menedékkérőket végül visszavitték a Moria menekülttáborba.

(hirado.hu)