Csaknem hat hónappal a holland parlamenti választások után a választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) szerdán megállapodott koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabaddemokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

Hirdetés

A csütörtökön közzétett, 26 oldalas megállapodási dokumentumban, amely a Remény, Bátorság, Büszkeség címet viseli, egyebek között az áll, hogy a teljes menekültügyi és migrációs rendszert megreformálják, a migrációs beáramlást célzottan és a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni fogják.

A kormánykoalíció erősen korlátozni fogja a menekültek családegyesítési lehetőségeit, továbbá eltörlik azt a vitatott jogszabályt is, miszerint a menedékkérőket egyenlő arányban kell elosztani az ország területén.
Az új koalíció ideiglenes menekültügyi válságtörvényt akar életbe léptetni, „amely a következő időszakra válságintézkedéseket tartalmaz a menedékkérők akut beáramlása és befogadása ellen”. Azokat a migránsokat, akiknek menedékkérelmét elutasították, „a lehető legerélyesebben, akár erőszakkal is kitoloncolják”.

A menekültstátusszal rendelkezők a továbbiakban nem élveznek elsőbbséget a szociális lakhatásnál – áll a paktumban. A pártok azt is tervezik, hogy korlátozzák a menedékkérők számára fenntartott jogi segítségnyújtást.

Korábban írtuk

A koalíció ezenkívül felkéri az Európai Bizottságot, hogy az új uniós menekültügyi és migrációs paktumba illesszen be egy Hollandiára vonatkozó kívülmaradási záradékot.

A PVV, a VVD, az NSC és a BBB azzal számol, hogy a Hollandiába érkező menedékkérők számának csökkentése mintegy 1 milliárd euróval csökkenti majd az állami kiadásokat.

A megállapodásban az is szerepel, hogy korlátozni fogják a munkaerővándorlást, továbbá a nemzetközi hallgatók számát a holland egyetemeken. A koalíció emellett szigorítani fogja a külföldiekre vonatkozó integrációs követelményeket.

„Az alapelv az, hogy ha valaki közénk akar tartozni, akkor azonosulnia kell a holland értékekkel”

– áll a megállapodásban. A bevándorlóknak például ismerniük kell a holokauszt történelmét és szigorúbb nyelvi követelmények kell megfelelniük. A honosításra vonatkozó általános időtartam ötről tíz évre nő, és a holland állampolgárságot igénylő bevándorlóknak le kell mondaniuk más állampolgárságukról.