Holownia a lengyel kormánykoalíció egyik kisebb pártja, a Lengyelország 2050 élén áll. A házelnök ahhoz az éles belpolitikai vitához szólt hozzá a Facebook-oldalán, amelyet Tusk szombati, új migrációs stratégiáról szóló bejelentése váltott ki. A terv egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése.

Hirdetés

„A kormányfő a Polgári Koalíció (KO – a kormánykoalíció vezető pártja) elnökeként, a KO gyűlésén beszélt”

– emlékeztetett Holownia. Hozzátette: a Tusk által „érintett témák” nem képezik a koalíciós megállapodások részét, csak a KO álláspontját és programját képviselik.

A házelnök aláhúzta: a Lengyelország 2050 támogatja a lengyel határ biztosításának koncepcióját, egyetért azzal, hogy megengedhetetlenek az illegális határátlépések , mivel „alapvető fenyegetést jelentenek” Lengyelországra és az Európai Unióra (EU) nézve „az Oroszország által meghirdetett hibrid háború körülményei között”.

„A kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az EU végre felelősséget vállaljon külső határaiért”

– írta Holownia.

Korábban írtuk

Egyúttal hangsúlyozta: a menedékjog „szent a nemzetközi jog fényében”, és része a Lengyelország által ratifikált megállapodásoknak. Annak felfüggesztésére kizárólag a helyzet szélsőséges kiéleződése, például határáttörés esetén kerülhetne sor, mégpedig csakis a lengyel alkotmányban leírt rendkívüli vagy háborús állapot esetén, a szejm ellenőrzése mellett – tette hozzá.

Tusk bejelentett migrációs stratégiáját szombaton Adrian Zandberg képviselő, a kormánykoalíción kívüli Baloldal Együtt (Lewica Razem) társelnöke, vasárnap pedig Anna Maria Zukowska, a kormánykoalíciót képező Baloldal frakcióvezetője bírálta.

Krzysztof Bosak, a szejm egyik alelnöke, az ellenzéki Konföderáció politikusa vasárnap a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban úgy ítélte meg: Tusk „a dilettáns információival szándékosan félrevezeti a közvéleményt”. „Nincs olyan jogi eljárás, mint a menedékjog felfüggesztése (…), ami létezik, az csak a menedékjog iránti kérelem benyújtásának joga, amelyet a lengyel állam pozitívan vagy negatívan bírál el” – magyarázta Bosak. Felidézte: a KO támogatta az EU migrációs és menedékjogi csomagját.

Marcin Warchol, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője, volt igazságügyi miniszter szombaton az X-en megírta: Tusk a migrációs paktum kétségbe vonásával áltatta a híveit, valójában viszont már integrációs központokat épít a külföldiek számára.

A bejegyzésben Warchol az Európai Bizottság hivatalos közleményét továbbította arról, hogy az illetékes lengyel minisztérium kezdeményezésére, az EU támogatásával Lengyelországban 49 integrációs központ épül, ahol a külföldiek – menedékjogi kérelmük elbírálásáig – támogatásban részesülnek.