Lützerath (Észak-Rajna-Vesztfália) bányászvárosban a vasárnap tartott gyűlés és koncert után támadások történtek. A rendezvény területét baloldali-anarchista aktivisták megrohamozták – közölte az aacheni rendőrség a Twitteren. A baloldali aktivisták a biztonsági erőket és a rendőröket kövekkel dobálták meg – írta a Die Welt. Az összecsapások alapját az adta, hogy a baloldali klímaaktivisták elfoglalták a már korábban kiürített szénbánya egy részét.

Hirdetés

Lützerath várost egyébként a lakói már rég elhagyták, az RWE energiaszolgáltató ugyanis le fogja rombolni a bánya bővítése miatt. A települést anarchista klímaaktivisták foglalták el.

A bányát a mostani energiaválság miatt bővíteni szeretnék, de ezt az anarchisták megpróbálják megakadályozni. A kormányzó Zöldek az erőszakos aktivisták mellé álltak. Luisa Neubauer zöld párti politikus szerint azért legitim az ellenállás, mivel Berlin is ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, mindez pedig arra kötelezi a kormányt, hogy zárják be a szénbányákat.

Csakhogy a klímaaktivisták már a Zöldeket is támadják, mert kiderült, hogy a szélsőbaloldali párt csak kormányon belüli politikai zsarolásra akarta felhasználni az ügyet és azóta ki is egyeztek a szocdemekkel és a liberális szabaddemokratákkal.

Korábban írtuk

A megállapodást Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter és Mona Neubaur észak-rajna-vesztfáliai gazdasági miniszter (egyébként mindketten zöldek), ennek részeként Lützerathot feladják, de a lignitbányászatot 2030-ig megszüntetik (2038-ra amúgy is meg kellett volna szüntetni). A helyi klímaaktivisták azt mondják, a Zöldek kihasználták őket.

A lignit egyébként valóban a legkörnyezetszennyezőbb fűtőanyag, a klímaváltozásban a legnagyobb szerepet játssza. Ugyanakkor Németországnak azért van szüksége még mindig rá – azon túl, hogy az erőművek megszüntetése a munkanélküliség jelentős növekedésével járna -, mert a Merkel-kormány, hogy eleget tegyen a zöldek követeléseinek, ész nélkül állította le az atomerőműveket, majd ezek után a brüsszeli szankciók miatt az orosz földgáz szállítása állt le. Vagyis enélkül gyakorlatilag megfagyna Németország.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Origo oldalán.