Felmondott egy bajorországi menekültközpontban dolgozó orvos. Azt állítja, egykoron sérült menekülteket kellett kezelnie, mostanság azonban „egészségügyi turistákkal” kell foglalkoznia, akik Viagrát és új csípőt követelnek – írja a német Focus Online.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Bár a bajorországi menekülttáborokban tartózkodók számára nem biztosítják a nyelvtanfolyamot és nem dolgozhatnak, azonban jogosultak alapvető egészségügyi ellátásra, derül ki a cikkből. Ez viszont gyakran nem úgy működik, ahogy kéne, legalábbis ezt állítja az az orvos, aki a deggendorfi központban dolgozott.

„Akik mostanában jönnek, már Viagrát akarnak. Néhány menekült új műfogsort vagy csípőt követel. A menekültek felének vannak ilyen elvárásai” – nyilatkozta. Azt állítja, két-három esztendővel ezelőtt más volt a helyzet, akkor a legtöbb menekült gyalog érkezett és szemmel is látható háborús sérülések voltak rajtuk: volt, akinek a lábába számtalan repesz fúródott, gyerekek voltak cachexiás állapotban.

Most már azonban nagyon sokan jönnek olyan államokból, ahol nincs háború és nem üldözik őket. A nyilatkozó orvos szerint például nagyon sok azerbajdzsáninak vannak egyre aggresszívabb követelései: „Ha megtagadják tőlük az ellátást, erőszakossá válnak. Az egyik ilyen páciens egy székkel dobta meg a kollégámat, majd két nappal később késsel fenyegette meg”. 

Németország 2015 óta több mint egymillió menekültet fogadott be.

(demokrata.hu)