Az Economist lap interjút készített a NATO főtitkárával. Ebben a beszélgetésben Stoltenberg elmondta a véleményét a nyugati fegyverek oroszországi területen történő felhasználásáról is.

Hirdetés

„Úgy vélem, eljött az ideje, hogy a szövetségesek megfontolják, hogy feloldják az Ukrajnának adományozott fegyverek használatára vonatkozó korlátozások egy részét, mert különösen most, amikor a harcok nagy része Harkivban, a határ közelében zajlik, ha megtagadjuk Ukrajnától annak lehetőségét, hogy ezeket a fegyvereket az orosz területen lévő legitim katonai célpontok ellen használja, az nagyon megnehezíti a védekezést.”

A Magyar Nemzet értékelése szerint ezzel a kijelentésével Stoltenberg csatlakozott azon politikusokhoz, akik arra ösztönzik Ukrajnát, hogy még hevesebben támadja Oroszországot. Az ukrán támadásoknak legtöbbször a határ közelében fekvő Belgorod esik áldozatul, ahol már számos civil vesztette életét.

A NATO főtitkára annak ellenére tett ilyen kijelentést, hogy több orosz vezető is kijelentette, a nyugati fegyverek használata Oroszország területén egyértelműen azt jelenti, hogy Oroszország számára más országok is célponttá válnak.

A cikk folytatása a Magyar Nemzet oldalán olvasható.

Korábban írtuk