A NATO-erők az amerikai nukleáris fegyverek bevetését gyakorolják, amelyeket Washington a szövetség nukleáris megosztás megállapodása keretében telepített Európába.

Hirdetés

Az idei gyakorlaton nyolc légi támaszpont 2000 katonája és több mint 60 repülőgép vesz részt, köztük nukleáris fegyverzettel rendelkező vadászgépek, bombázók, vadászkísérő repülőgépek, harckocsik és elektronikus hadviselésre alkalmas repülőgépek – közölte a szövetség. A repüléseket főként a nukleáris gyakorlatnak otthont adó Belgium és Hollandia felett hajtják végre, de Dánia és az Egyesült Királyság légterében, valamint az Északi-tenger felett is. A NATO hangsúlyozta, hogy a kéthetes gyakorlaton nem használnak éles fegyvereket.

„Egy bizonytalan világban létfontosságú, hogy teszteljük a védelmünket, és hogy megerősítsük a védelmünket, hogy ellenfeleink tudják, hogy a NATO készen áll és képes reagálni bármilyen fenyegetésre” – mondta a múlt héten Londonban újságíróknak Mark Rutte NATO-főtitkár, aki október 1-jén lépett hivatalba.

Idén nyáron Oroszország és katonai szövetségese, Belorusz közös nukleáris gyakorlatot tartott. Moszkvai tisztviselők az egyre ellenségesebb nyugati retorikára adott válaszként emlegették a manővereket. A döntést, hogy Oroszország néhány nukleáris fegyverét belorusz földön állomásoztatják, először tavaly jelentették be, és közvetlenül tükrözi a NATO közös elrettentési mechanizmusainak mintáját.

Korábban írtuk

A múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy kulcsfontosságú változtatásokat kíván végrehajtani Moszkva nukleáris doktrínájában. A javasolt módosítások lehetővé teszik majd az orosz vezetés számára, hogy egy nukleáris fegyverrel támogatott, nem nukleáris ország támadását közös fenyegetésként kezelje, amikor arról dönt, hogy atomfegyverrel vágjon-e vissza.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolták Moszkvát, hogy arzenáljáról szóló nyilatkozataival „nukleáris zsaroláshoz” folyamodik, Rutte pedig azt javasolta, hogy a NATO-tagok ne vitassák meg Oroszország nukleáris képességeit – írja az Orosz Hírek.