Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez (IÁ) csatlakozó, majd később hazatérő német harcosok nem kerülnek börtönbe, ami biztonsági kockázatot jelent – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata, archív

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Bild egy belső kormányzati elemzésre hivatkozva kedden azt írta, az utóbbi években 980 német állampolgár vándorolt ki a Közel-Keletre, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. Egyharmaduk már visszatért Németországba, nagyjából 170-en pedig meghaltak a harcokban.

Horváth József szerint az elhárítás megfigyeli a hazatérő egykori harcosokat, akik között  van olyan is, aki a német hadseregben kapott kiképzést, mielőtt csatlakozott volna a terrorszervezethez.

A megfigyelésre és a reintegrációra sok pénzt elköltenek majd, de ezek eredményessége „néhány tized százalékban lesz mérhető” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy Ausztráliában ezzel szemben megfosztják az állampolgárságától azt, akiről kiderül, hogy csatalakozott az Iszlám Államhoz.

MTI