A BDI – az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet – vezetője, Siegfried Russwurm az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett keddi nyilatkozatában kiemelte, hogy az orosz földgáz-, kőolaj- és szénszállítások kiesése súlyos hatást gyakorolna a német gazdaságra, és veszélyeztetné az ipar versenyképességét.

Hirdetés

Az Oroszország elleni európai energiaembargóról szóló vita „játék a tűzzel” – húzta alá a BDI elnöke, drámainak nevezve az esetleges embargó várható következményeit.

Az orosz energiahordozók importjának leállítása súlyosabb büntetés lenne Németországnak és az egész Európai Uniónak, mint Oroszországnak, „az agresszornak”, mert lehetetlen egyik napról a másikra helyettesíteni, kiváltani más forrásból – fejtette ki a legnagyobb EU-s gazdaság legtekintélyesebb munkaadói érdekképviseletének vezetője.

Rámutatott, hogy a Németországban felhasznált kőolaj mintegy harmada származik orosz forrásból, a kőolajnál pedig 50 százalék feletti ez az arány. Ugyancsak 50 százalék körüli az orosz kőszén részaránya az áramtermelésben, és vannak erőművek, amelyeket akár 75 százalékban orosz szénnel táplálnak – mondta Siegfried Russwurm.

Korábban írtuk

Elutasítja az energiaembargó gondolatát a szövetségi kormány is. Olaf Scholz kancellár hétfőn kiadott közleményében kiemelte: tudatos döntés volt kihagyni az energiaszektort az orosz gazdaság EU-s szankciókkal sújtott területei közül, mert az orosz forrás a hőtermeléstől a közlekedésen át az iparig nélkülözhetetlen, és nem lehet gyorsan helyettesíteni. 

Az ARD a hírportálján közölt összeállításában hozzátette, hogy az embargóról folytatott vita miatt további jelentős drágulás tapasztalható az energiahordozók piacán. Így hétfőn a földgáz határidős jegyzése a TTF holland gáztőzsdén rekordmagasra, 60 százalékos emelkedéssel megawattóránként 345 euróra emelkedett, míg tavaly év végén 150 eurón állt, a sokévi átlag pedig 25 euró. Az északi-tengeri Brent nyersolaj hordónkénti (159 liter) ára 20 százalékkal ugrott meg hétfőn, így 13 éves csúcsra, 139,13 dollárra emelkedett.

„Ha minden orosz energiaexportot szankciókkal sújtanának, nem lennék meglepve, ha a Brent ára 200 dollár fölé emelkedne” – mondta Howie Lee, az OCBC bank közgazdásza az ARD-nek.

A ukrajnai háború miatti piaci feszültséget a mindennapokban is megszenvedik a németek, főleg az autósok. Legnagyobb érdekképviseletük, az ADAC autóklub keddi adatai szerint a Super-E10 prémium benzinfajta és a dízel literenkénti ára is a lélektani határnak számító 2 euró fölé emelkedett előző nap. A Super-E10 átlagosan 2,008 euróba került literenként hétfőn, a dízel pedig még a benzinnél is drágább volt, 2,032 eurót kértek érte a töltőállomásokon.

A 2 euró feletti ár minden korábbinál magasabb, és rendkívül erőteljes drágulás éves összehasonlításban; 2021 márciusában a Super-E10 átlagosan 1,454 euróba, a dízel 1,315 euróba került Németországban.

A leállítás veszélyeire figyelmeztet a német energiaipar ernyőszervezete

Az orosz energiaszállítások embargójának árnyoldalaira hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Német Energia- és Vízipari Szövetség, a BDEW.

Egy ilyen embargó „masszív negatív hatással lenne a német gazdaságra és a fogyasztókra is” – jelentette ki Kerstin Andreae, a BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) igazgatója kedden Berlinben.

„Minden intézkedést mérlegelni kell, hogy nem vezet-e elfogadhatatlan torzulásokhoz. A dolgok jelenlegi állása szerint csak részben tudnánk helyettesíteni az orosz import földgázt. Az olyan alternatívák, mint a cseppfolyósított földgáz, segíthetnek ugyan pótolni a kieső mennyiségeket, más alternatív energiahordozók viszont, mint például a biogáz, csak korlátozottan állnak rendelkezésre” – mutatott rá.

Andreae szerint a gázellátás biztosítva van a mostani fűtési szezonra még az import leállítása esetén is. Hozzátette: az import leállítása ugyanakkor óriási kihívások elé állítaná az energiaágazatot és az ipart egyaránt. „Az energiaipar gőzerővel dolgozik a diverzifikáción és az energiamegtakarításon, és minden lehetőséget megvizsgál az oroszországi gázszállítások esetleges kiváltására. Európában és Németországban vannak tartalékmechanizmusaink, amelyeket szűkös ellátási helyzetben életbe lehet léptetni” – fejtette ki.

Mindenesetre a lakossági felhasználók és egyes intézmények, mint például a kórházak, kiemelt jogi védelem alatt állnak ilyen esetben.

„Az iparral kötött szerződéses leállási megállapodások vagy más energiaforrásokra való átállás szintén csökkentené a gáz iránti keresletet. Az is világos azonban, hogy a gázszállítások leállítása erősen befolyásolná a beszerzési, és így a végfelhasználói árakat is” – jelezte a BDEW igazgatója.