Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben Herbert Kickl-lel és Andrej Babissal tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, olyan politikai formációt hoznak létre, amely az európai jobboldal legnagyobb frakciójává válhat. A Patrióták Európáért megalakulása miatt már meg is indult a pánik az európai sajtóban.

Hirdetés

Britta Hilpert, a német közszolgálati ZDF Heute bécsi tudósítója lekezelően írt az új csoportról, és annak tagjairól.

Az újságírónő szerint Orbánnak minél több szövetségesre van szüksége ahhoz, hogy megvalósítsa „populista” elképzeléseit.

Szerinte a magyar miniszterelnök presztízst vesztett azzal, hogy két képviselővel kevesebbet küldhet az Európai Parlamentbe. 

Korábban írtuk

A cikkben Hilpert azon elmélkedik, hogy a három alapító közül csak Orbán van kormányon, bár megjegyzi, Herbert Kicklnek, az osztrák Szabadságpárt vezetőjének van esélye a következő választáson. A cikk elismeri továbbá: az új formáció segíthet Kicklnek megerősíteni az osztrák „közvetítő” szerepet.

Andrej Babiš Csehországban szintén választások elé néz, és a felmérések szerint vezet is. A német lap szerint Babiš már egy ideje „populista” nyelvezetet használ, így nem meglepő az új csoporthoz való csatlakozása. A cikk egyenesen „gazembernek” nevezi a cseh politikust, amiért megtámadta az európai „Green Dealt”.

A német lap szerzője megjegyzi: Orbánék eddig csak 24 képviselőt gyűjtöttek össze, és legalább négy ország pártjának kell még csatlakoznia ahhoz, hogy létrejöjjön a formáció. Elismeri azonban, van rá esély, hogy újabb pártok lépnek be a szövetségbe.

Kickl kijelentette, „meg van róla győződve, hogy sokan fognak még csatlakozni, többen, mint amire sokan számítanak”.

Britta Hilpert a cikk végén megfejti, hogy az új csoport alakulása valójában a jobboldal gyengeségének a bizonyítéka.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.