Kósáné Kovács Magda a bizottság szocialista alelnöke azzal indokolta a döntést, hogy egy hasonló tartalmú beadványt készített a kormányzat is. Mint ismeretes, Mátrai Márta és Harrach Péter ellenzéki képviselők március közepén nyújtották be országgyűlési határozati javaslatukat, amelyben arra kérik a kormányt, hogy 2003. december 31-ig terjessze be az Országgyűlés elé azokat a jogszabály-módosításokat, melyek által a nyugdíjak megőrzik reálértéküket az uniós csatlakozás után is. A szocialistáknak a javaslat szerint be kellene vonni az előkészítésbe a nyugdíjas szervezeteket is. A fideszes képviselők kezdeményezésükkel szeretnék betartatni Medgyessy Péter február 11-i a parlamentben elmondott országértékelő beszédében tett ígéretét: „Az unióba való belépés után is garantáljuk a nyugdíjak értékét, ezt megígérhetem”.

A szocialista kormányfő azonban a héten az Idősügyi Tanács rendezvényén és a szombati Nap-keltének adott interjújában is konkrét vállalások, intézkedések helyett csak az EU-kommunikáció agyonkoptatott üzeneteit visszhangozta a felelősségről, a tiszteletről. A nyugdíjasok jövőjéről Medgyessy azt tartotta a leglényegesebbnek, hogy a jövőben sem külföldön, hanem a magyar parlamentben döntenek róluk.

De hogyan? Az ellenzék értékőrző javaslatát lesöpörték. A Kósáné Kovács Magda szocialista és Béki Gabriella szabad demokrata képviselők által benyújtott és a nyugdíjasok életminőségének javítását célzó elképzelések pedig összhangban vannak a kormányfői nyilatkozatokkal, ugyanis semmilyen konkrétumot nem tartalmaznak. A kormánypárti tervezet nem ír elő határidőt az intézkedések bevezetésére, ezért semmi garanciát nem vállal a végrehajtó hatalom, hogy még a csatlakozás előtt szociális biztonságot teremtsen a nyugdíjasoknak. A tervezet az egyeztetésekből kizárná a nyugdíjasszervezeteket, az Idősügyi Tanács kivételével – melynek elnöke véletlenül éppen Medgyessy Péter.

Tény tehát, hogy a kormány semmilyen segítséget nem óhajt adni az időseknek. Csupán rendszeresen emlékezteti őket a nyáron kifizetett 19 ezer forintra, a 13. havi nyugdíjra, ami időközben egyhetire zsugorodott, a méltányossági nyugdíjemelésre, amelyet a kérelmezők mindössze húsz százaléka kaphat meg, mert a kassza kiürült és 150 ezer igénylő hoppon maradt…

Az idősek, a bérből és fizetésből élők a csatlakozás vesztesei lesznek és jelenleg esélyük sincs, hogy – Orbán Viktor akarata szerint – a győztes oldalra kerüljenek. A nyugdíjemelés ugyanis szoros összefüggésben van a bérek növekedésével. A Medgyessy-kormány az idén a tervezett 7 százalékos infláció mellett 3,8 százalékos béremelést tart szükségesnek. A magyar átlagnyugdíjasoknak így esélyük sincs arra, hogy belátható időn belül 84 eurós járadékukkal felzárkózzanak, az osztrák 632 eurós átlaghoz.

K.I.