A kabinet célja az intézkedéssel az, hogy 15 százalékkal csökkentse a felszín alatti vízkészletek felhasználását.

Hirdetés

„Az Odeleite és a Beliche duzzasztógátaknál 20 százalékkal csökkenteni kell a földek és a golfpályák öntézésére elhasznált vízmennyiséget” – mondta Duarte Cordeiro portugál környezetvédelmi miniszter az aszálykezelési bizottság csütörtök esti ülését követően.

Azokon a földeken és golfpályákon, amelyek vízvisszaforgató rendszerrel rendelkeznek, ötven százalékkal kell csökkenteni a vízfelhasználást – tette hozzá.

A portugál kormány egyúttal bejelentette, hogy létrehoz egy munkacsoportot, amelynek feladata Algarve vízkészleteinek védelme és a vízvételezési engedélyek felülvizsgálata lesz. A csoport a portugál környezetvédelmi ügynökség és a mezőgazdasági főigazgatóság tagjaiból fog állni.

A lisszaboni kabinet szerint Portugália területének 36 százalékát sújtja súlyos vagy extrém szárazság. A pusztító aszály a déli Alentejo és Algarve régiókat érinti a leginkább.
Az Európai Unió Föld-megfigyelő programjának információi alapján az aszály Portugália 91,9 százalékára terjed ki, és az érintett területek 25,8 százalékában riasztást adtak ki. Az Ibériai-félsziget a szárazság által leginkább sújtott európai régió.

Korábban írtuk