Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében, az Atomenergomas Szentpétervár mellett lévő gyárában pénteken gyártásindító ünnepséget tartottak abból az alkalomból, hogy megkezdődött a Paks II. Atomerőmű 5-ös blokkjába készülő reaktorberendezés részegységeinek kovácsolása.

Hirdetés

Andrej Szinyakov beszámolt arról, számukra is kihívás, hogy a Paks II. beruházáshoz szükséges gyártás megfeleljen az európai uniós szigorú követelményeknek. A gyártáshoz szükséges engedélyeket a magyar energiahatóság megadta. Rendkívül szigorú, folyamatában mintegy 700 minőségellenőrzésen esik át a reaktortartály.

Az MTI kérdésére válaszolva Andrej Szinyakov elmondta, a Paks II. 5-ös reaktora elkészülésének időpontja függ attól, hogy a megrendelő milyen ütemben veszi át a munkát. Ismertetése szerint egy reaktor 36 hónapig készül, de ez lehet hosszabb vagy rövidebb is a munkafázisok átadásától függően.

A Kolpinóban készülő reaktortartályt alkotó gyűrűket majd az Atomenergomas Dél-Oroszországban lévő volgodonszki gyárába viszik, ahol további munkafázisokat végeznek az atomreaktor tartály elkészítéséhez. Az alkatrészek megmunkálása, majd a teljes reaktortartály hőkezelése mellett nyomáspróbát is végeznek majd – részletezte.

Korábban írtuk

Elmondta, hogy a gyárból vízi úton kerülnek ki a késztermékek, de az még nem dőlt el, hogy Paksra a beruházáshoz igazodóan a reaktor milyen szállítási móddal kerül a végleges helyére, várhatóan vízen viszik majd a tartályt Paksra is.

A gyártás indításának ünnepségén Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: Paks II. telephelyén megfelelő ütemben végzik a munkálatokat, hogy a 2030-as évek elején hálózatra lehessen kapcsolni az erőművet.

Szabó Péter, Paks polgármestere az ünnepségen történelmi pillanatnak nevezte a város életében a reaktor gyártásának indítását. Abban bíznak – mondta -, hogy a Paks I. beruházáshoz hasonló fejlődést hoz a bővítés is a településnek.

A város biztosítja a Paks II beruházáshoz, és a bővítésén dolgozók számára a szükséges infrastruktúrát. Eddig 12 milliárd forintot fordítottak erre a célra, a következő 3-4 évben pedig 40 milliárd forint felhasználásával terveznek – mondta a paksi polgármester.

Vitalij Poljanyin, a Paks II. Atomerőművet fővállalkozóként kivitelező Atomsztrojexport vállalat alelnöke, a paksi projekt igazgatója az ünnepségen megerősítette, hogy a Paks II. beruházás a tervek szerint halad. Hozzáfűzte, hogy a beruházásra Magyarországnak nagy szüksége van, amely jelentős tételt képvisel az ország villamosenergia-ellátásában.

A Roszatom tájékoztatása szerint a reaktortartályt alkotó gyűrűk, illetve a tartály alja mintegy 12 ezer tonna nyomás alatt formálódnak a kovácsolás során. A reaktortartály kész tömege mintegy 330 tonna, magassága több mint 11 méter, átmérője 4,5 méter, legnagyobb falvastagsága pedig 285 milliméter.

A VVER-1200-as reaktortartályt nemcsak a folyamatos neutronfluxus teszi próbára, hanem a 300 Celsius fok hőmérséklet, és a 162 bar nyomást is ki kell bírnia garantáltan 60 évig. A korszerű anyagösszetételnek, a gyártástechnológiának köszönhetően a reaktortartály akár 100 évig is szolgálhat majd.

A nagy gondosságot és precizitást igénylő, mintegy hároméves munkafolyamat után a kész reaktortartályt 650 fokon hőkezelik majd, röntgennel ellenőrzik, és 250 bar nyomáson nyomáspróbázzák.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2022. augusztus 25-én adta ki a reaktortartály gyártására az engedélyt, amely az alapanyagok gyártásától kezdve tartalmazza a reaktorberendezéssel kapcsolatos összes szabványt és követelményt, amely így mindenben megfelel majd a magyar és európai előírásoknak.

A gyártási folyamatot a helyszínen rendszeresen ellenőrzik a Paks II. Zrt. és az OAH szakemberei is – jelezte a Roszatom.