Hirdetés

A területvédelemre kialakított Patriot-rendszerek egyébként főként ballisztikus rakéták ellen hivatottak védelmet nyújtani, ám az ukránok előszeretettel használjak őket repülők ellen is – idézi fel az írás. Ez egyébként a Patriotok eredeti rendeltetése volt, ám az Öböl-háború után újragondolták ezeket a rendszereket.

A The New York Timesnak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint Ukrajnának továbbra is érdemes kreatívan használnia a fegyvereket, míg az Il-76-os lelövéséről azt gondolják, hogy Ukrajna legitim, ám hibás hírszerzési információk alapján lőhette le a gépet – olvasható a cikkben.

Emlékeztetnek: az Il-76-osokon ugyanis gyakran szállítanak rakétákat is az oroszok, ami értékes célponttá tette a gépet.

Ugyanakkor az amerikai hadisegély elapadásával a Patriot-rendszerekkel kapcsolatban más kérdések is felmerülnek, ugyanis egyetlen rakéta is 4 millió dollárba kerül. Pedig a légvédelmi rendszerek segítségével Ukrajna számos orosz vadászgépet képes volt lelőni, és az elrettentő erejük is sokat segített.

(forrás)

Korábban írtuk