Két civilizáció feszül egymásnak: az európai és a muszlim, az erőpróba elkerülhetetlen lesz – mondja Ivan Rioufol, a Le Figaro vezető publicistája a Mandinernek.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A reakciós nézeteiről ismert Rioufol csodálattal figyeli az európai identitásválság elleni mozgalmakat. Macront nárcisztikus figurának, Orbánt konzervatív forradalmárnak tartja, a politikai iszlamizmust pedig letörné, amíg lehet.

A 68 éves Rioufol büszkén vállalja a reakciós jelzőt, nemrégiben könyvet is írt arról, mit jelent számára ez a fogalom. Újságírói pályafutását a hetvenes évek közepén kezdte, 1985-től riporterként dolgozott a Figarónál, majd a lap különböző vezető pozícióiban dolgozott. 2002-től minden pénteken jegyzetei jelennek meg a francia jobboldal vezető lapjában. Publicisztikáiban kikelt a gyarmati múlt miatti szégyenkezés, az antirasszista ideológia, a nemzetállamokat elutasító európai eszmény, a mind fenyegetőbb iszlamizmus ellen.

A Mandiner által készített interjúban a humanista elnyomásról, Emmanuel Macron elnökségének első évéről, a francia jobboldal esélyeiről, a migrációról és 1968-ról is beszélgettek vele.

Az interjút erre a linkre kattintva olvashatják el.