Az unióban vásárolt termékeket többnyire szabadon vihetjük át a határokon. Az utazás során magáncélra vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk behozatala nincs korlátozva. Ez alól csupán a jövedéki termékek jelentenek kivételt, amelyeknek a forgalmát az EU tagországai szigorúan szabályozzák. Általában 800 szál cigaretta, 110 liter sör, 10 liter tömény alkohol, illetve 90 liter bor még nem minősül kereskedelmi mennyiségnek. A jövedéki termékek szabályozása azonban országonként eltér. Nyugati szomszédunk például 2008. december 31-ig 200 szál cigarettában határozta meg azt a maximális mennyiséget, amely esetében még nem kell megfizetni az osztrák adóterheket – nyilatkozta lapunknak Suller György Attila, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) főhadnagya.

– A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében ajánlatos az utazás során érintett országok nagykövetségeinél előzetesen tájékozódni a nemzeti előírásokról – tette hozzá a főhadnagy. Aki arra is felhívta a figyelmet: az utazás idejére elkészített élelmiszercsomagba nem tanácsos nyers húst, házi készítésű hentesárut, tejterméket, és semmilyen gyorsan romló élelmiszert tenni, mert ezeknek a termékeknek a bevitelét a legtöbb ország tiltja. Emellett bizonyos élelmiszer-ipari termékek ideiglenesen is tiltó listára kerülhetnek, a különböző állatok által terjesztett betegségek megakadályozása érdekében. A főhadnagy felhívta a figyelmet a gyógyszerek kiviteli előírásaira is.

– Amennyiben olyan betegségben szenvedünk, amely folyamatos gyógyszeres kezelést igényel, győződjünk meg arról, hogy a célországban a szükséges patikaszer törzskönyvezett, illetve a gyógyszertárakban kapható-e. Nyaralásunk során előfordulhat, hogy orvosi, esetleg kórházi ellátásra szorulunk. Jó, ha tudjuk, hogy az Európai Unió országaiban ugyanolyan feltételekkel részesülhetünk gyógykezelésben, mint az ott élő állampolgárok. A jogosultságunkat általában elegendő az úti okmányokkal igazolni, azonban nem árt, ha az utazás megkezdése előtt beszerezzük az úgynevezett E111 formanyomtatványt. A nyomtatványhoz a lakóhely szerint illetékes társadalombiztosítási irodában lehet hozzájutni. Minden ország egyénileg szabályozza, hogy milyen orvosi ellátás minősül közegészségügyi ellátásnak. A kapott számlákat és recepteket feltétlenül őrizzük meg, hiszen ha a kezelésért fizetnünk kell, az összeget csak utólag, a számla birtokában igényelhetjük vissza – foglalta össze a gyógyellátásra vonatkozó legfontosabb szabályokat Suller György Attila.

Ha az utas a kutyáját, cicáját is magával vinné, csak állatútlevéllel (pet pasport) kelhet útra. Az állatútlevél megköveteli az állatok állandó jelölését tetoválás vagy mikrochip formájában. Állatútlevelet a lakóhelyünk szerint illetékes állatorvos állíthat ki.

Kulturális javaknak egy másik tagállamba történő kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye szükséges, és csak a kijelölt határátkelő helyeken léptethetők ki.

A nem uniós országokba utazókra, illetve az onnan az unióba érkezőkre az előbbiektől részben eltérő szabályok vonatkoznak.

– Vámmentes az áru, vagyis a behozatala nem minősül kereskedelmi forgalomnak abban az esetben, ha összértéke nem éri el a 175 eurót. Az ezt meghaladó értékre már vámot kell fizetni, a kedvezmény pedig nem vonható össze az együtt utazó családtagok esetén. A személyi poggyász csak szigorúan meghatározott mennyiségben tartalmazhat jövedéki termékeket. Cigarettából például a maximálisan engedélyezett mennyiség 200 szál, égetett szeszes italból pedig egy liter. Aki a vámhatárt átlépi, a határrendészeti ellenőrzést követően az általa behozni kívánt árukról nyilatkozni köteles. Az utas nyilatkozhat szóban is, amennyiben a behozott áru összértéke nem éri el a 350 euró értéket, nincs külföldön feladott kísérőpoggyásza, a személyes poggyászon felül nincs jövedéki termék a birtokában, és az áru vámeljárás alá vonásához államigazgatási szerv engedélye nem szükséges – foglalta össze az unión kívülről behozott vámárukra vonatkozó szabályokat a VPOP főhadnagya. A szóbeli árunyilatkozat elfogadását követően a vámhivatal megtartja a vámvizsgálatot. Közli az utassal a fizetendő vám és áfa összegét. A vámeljárás lefolytatását, illetve a vámterhek befizetését a vámhivatal vámjeggyel igazolja.