Hirdetés

Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be döntését, hangsúlyozva: „Nem tűrjük a fosztogatásokat, a bűnös gyújtogatásokat, az erőszakot és az anarchiát az amerikai utcákon”. Az elnök leszögezte, hogy helyre kell állítani a törvényességet és a rendet a 170 ezer lakost számláló városban.

Trump közölte, hogy munkatársai telefonon egyeztettek Wisconsin demokrata párti kormányzójával, aki elfogadta a felajánlott szövetségi segítséget. Ennek értelmében az elnök a Nemzeti Gárdát és a szövetségi rendőrség egységeit irányítja a Michigan-tó délnyugati partján fekvő Kenoshába.

Tony Evers kormányzó közleményben tudatta, hogy felhatalmazást adott a wisconsini Nemzeti Gárda létszámának 500 főre növelésére is. A gárdisták a város rendfenntartó erőit segítik majd. Ez a segítség a közlemény szerint az infrastruktúra és a kulturális intézmények védelmét jelenti majd.

A Chicago és Milwaukee között fekvő Kenoshában vasárnap törtek ki a zavargások, miután két rendőr egyelőre tisztázatlan körülmények között hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et. A férfit megoperálták, és az állapota az orvosi jelentés szerint stabil. Családtagjai szerint deréktól lefelé megbénult, de az orvosok reményüket fejezték ki, hogy állapota még javulhat.

Korábban írtuk

A városban már vasárnap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, és Tony Evers kivezényelte a Nemzeti Gárdát is, eleinte csak száz fővel. A zavargások azonban nem csillapodtak, a város napok óta csaknem teljes egészében lángokban áll. Lakóépületeket, boltokat, egy autóüzlet valamennyi gépkocsiját felgyújtották, leégett az üzleti negyed. Szerdára virradóra a tüntetők egymást kezdték lőni, ketten meghaltak, egy embert pedig kórházban ápolnak. A rendőrség szerdán bejelentette, hogy még kedden éjjel a szomszédos Illinois államban letartóztatták a feltételezett elkövetőt, egy 17 éves fiatalt, aki ellen várhatóan gyilkosság miatt emelnek majd vádat.

Clyde McLemore, a Black Lives Matter (BLM, Fekete életek számítanak) mozgalom helyi vezetője még kedden újságíróknak azt mondta: a demonstrációt addig folytatják, amíg a rendőröket bíróság elé nem állítják.

A kenoshai zavargások nyomán feléledtek a tüntetések Wisconsin több városában, Minneapolisban, New Yorkban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban is. Ez utóbbiban a BLM aktivistái – köztük sok fehér amerikai – végig vonultak a belvároson, majd egy étteremben a vendégeket kezdték erőszakosan zaklatni. Azt követelték, hogy öklüket magasba emelve fejezzék ki szolidaritásukat a Fekete életek számítanak mozgalommal, mert – mint skandálták – „a fehér hallgatás erőszak”. Egy nőt, aki nem volt hajlandó engedelmeskedni nekik, sarokba szorítva próbáltak megfélemlíteni.

Elmaradnak a szerdai mérkőzések az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásából.

A játéknap első találkozóján az alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks zárhatta volna le az Orlando Magic elleni, négy győzelemig tartó párharcot. A wisconsini együttes azonban az összecsapás előtt nem sokkal bejelentette, nem lép pályára, ezzel tiltakozva az ellen, hogy az állam Kenosha nevű városában rendőrök több lövéssel súlyosan megsebesítettek egy fekete férfit vasárnap este.

Nem sokkal a Milwaukee közlését követően a liga vezetői úgy döntöttek, hogy a játéknap másik két találkozóját elhalasztják, így a Los Angeles Lakers-Portland Trail Blazers (3-1), valamint a Houston Rockets-Oklahoma City Thunder (2-2) összecsapást sem rendezik meg.

Az NBA rájátszása a floridai Disney World szórakoztatóközpontban zajlik, zárt kapuk mögött, teljes elszigeteltségben, egy úgynevezett „buborékban”.