Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar
Mesterlövészek tüzet nyitnak a feltételezett támadóra, miután lövések dördültek Donald Trump volt amerikai elnöknek, a Republikánus Párt elnökjelöltjének beszéde közben a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyûlésén 2024. július 13-án.
Hirdetés

Kisida Fumio japán miniszterelnök azt mondta: „határozottan ki kell állnunk a demokráciát megkérdőjelező erőszak minden formája ellen”.

Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette: megdöbbentették a sokkoló jelenetek a gyűlésen.

„A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak”.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után „rosszul érezte magát”. Hozzátette, a politikai erőszak soha nem elfogadható.

Korábban írtuk

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és „politikai erőszakcselekménynek” nevezte azt.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel. „A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan” – tette hozzá.

Narendra Modi indiai miniszterelnök Trumpot barátjának nevezte, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki. Azt mondta, határozottan elítéli az incidenst, az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban.

Mély megdöbbenését fejezte ki az Európai Bizottság elnöke a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt vasárnap, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.