Németországban tartják az úgynevezett Arraiolos-csoportot alkotó európai államfők következő tanácskozását, Joachim Gauck német szövetségi elnök októberre hívta meg a csoport tagjait.
A szövetségi elnöki hivatal csütörtöki közleménye szerint a találkozó október 21-22-én lesz a Türingia tartományi Wartburgban, a napirenden aktuális uniós politikai kérdések szerepelnek.

Joachim Gauck 11 ország – Ausztria, Bulgária, Észtország, Finnország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Málta, Olaszország, Portugália és Szlovénia – államfőjét hívta meg a tanácskozásra. 

Az első értekezlet helyszínéről elnevezett Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök olyan európai uniós tagországok, illetve leendő tagállamok államfőinek a részvételével, akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei, a közvetlen végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei. A csoport fő célja, hogy az európai uniós tagországok előtt álló aktuális kihívásokat, az európai együttműködéshez kötődő témákat ebben a körben is megtárgyalják. A csoport jubileumi, tizedik értekezletét tavaly tartották a portugáliai Bragában.

A következő találkozó helyszíne, Wartburg vára a kulturális világörökség része, 1999-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A magyar történelmi köztudatban Árpád-házi Szent Erzsébet révén ismert. II. András magyar király és merániai Gertrúd lánya 4 éves korában, 1211-ben került Wartburg várába, és 14 éves korában IV. Lajos türingiai őrgróf felesége lett. Halála után négy évvel, 1235-ben IX. Gergely pápa szentté avatta őt. Németországban Türingiai Szent Erzsébetként, Erfurt püspökség védőszentjeként tartják számon.

MTI