Hirdetés

Magyarország Afrika biztonságában és stabilitásában érdekelt, ezért együtt dolgozunk azokkal a kormányokkal, amelyek határozottan lépnek fel a terrorizmussal szemben – jelentette ki Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: így van ezzel Kenya és Aden Duale védelmi miniszter is, ahogy az ENSZ és így Hanna Serwaa Tetteh különmegbízott is.

„Célunk, hogy minél előbb békét teremtsünk minél több afrikai országban, és ezáltal megelőzzük az újabb migrációs hullámok kialakulását” – fogalmazott a miniszter.

Kitért arra is, hogy Magyarország speciális földrajzi helyzetben van, hiszen számunkra egyszerre jelent biztonsági kihívást az ukrajnai háború és a tömeges illegális bevándorlás.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „a migrációs nyomás folyamatosan nő, aminek egyik legfőbb kiváltó oka a fegyveres konfliktusok terjedése a világban, az ENSZ békefenntartó műveleteinek ezért különösen fontos szerepe van az újabb migrációs hullámok kitörésének megakadályozásában”.

Korábban írtuk

Példaként említette, hogy Szerbia és Magyarország is egyszerre szembesül a nyugat-balkáni útvonalon keletkező migrációs helyzettel. Határunkon „az embercsempészek katonai rendben mozognak és fegyvert használnak”, ezért világosan kell beszélnünk: „az illegális migrációt vissza kell utasítanunk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Nemanja Starovic szerb védelmi államtitkárral Accrában egyeztettek erről.

Energetikai kérdésekről is szó volt a találkozón. A miniszter leszögezte: Bangladessel kiváló az együttműködésünk, ráadásul a bangladesiek ugyanolyan atomerőművet építenek mint Magyarország, csak van 7-8 év előnyük.

Ők hamarosan beüzemelik az új blokkjaikat, tette hozzá Szijjártó Péter. Beszámolt arról, hogy folyamatos a szakmai egyeztetés velük, mivel az általuk gyűjtött tapasztalatok hasznosak lesznek a paksi építkezés következő fázisaiban.

A jó politikai együttműködésnek köszönhetően kereskedelmi forgalmunk ismét rekordot döntött – ismertette. A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: hamarosan megkötik a beruházások védelméről, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat.

„Banglades most választás előtt áll, és hogy nincs új a nap alatt, mutatja az a tény, hogy komoly külső beavatkozás történik az ellenzék oldalán. Abul Kalam Abdul Momen kollégám azonban jól láthatóan nem aggódik, mert végső soron a választók és nem a külső beavatkozók döntenek. Még ez a szerencse” – fogalmazott Szijjártó Péter a Facebook-bejegyzésében.