Az amerikai piacok bedobták a törülközőt, a Dow Jones Ipari Átlag 250 pont esés után 7114, az S&P 500-as index 26 pont esés után 743 ponton állapdott meg, a Nasdaq 53 pontos veszteség után 1387 ponton állapodott meg

A nagy indexeknél így technikai és pszichés szempontból is fontos szinteknek kell búcsút mondani, elestek ugyanis a tavaly novemberi mélypontok, de elestek az előző medvepiac legsötétebb óráiban, 2002 októberében elért mélységek is, már az utoljára 1997-ben tapasztalt szinteken állnak a mutatók. A hírek a nap folyamán az amerikai bankszektor államosítása és közelgő stressz-teszt körül forogtak, ez utóbbi alapján próbálják eldönteni a szövetségi hatóságok, mely bankok szorulnak feltőkésítésre.

Paradox módon egyébként pont az elmúlt egy évben legjobban ütött papírok, a Citi, a Bank of America, a General Motors és a Ford tudtak emelkedni az egyébként a piac egészét érintő általános eladási hullámban, amire az amerikai szaksajtó által felhozott magyarázatok változatosak voltak. Van, aki szerint e részvények nyerhetnek először azon, ha fordul a gazdaság. Mások szerint a fontos támasz szintek elestével stop megbízások aktiválódtak, beindultak a szoftverek és adni kezdtek mindent ami még portfoliókban volt, kivéve a bankokat és autógyártókat, amiket már jóval korábban kiszórtak. Mindenesetre a Citi részvényektől finoman szórva is abszurd viselkedés emelkedni, amikor kiderül, bizony jócskán fel lesznek higítva az állam által.

A piaci kapitulációnak minden környezeti ismérve fennállt, a makroadatok tényleg borzalmasnál borzalmasabbak voltak az elmúlt időszakban, s hétfőn egyetlen egy darab jó hír sem jelent meg (hacsak a Ford megállapodását a szkaszervezetekkel nem vesszük annak). A legerősebben optimista elemzések az elmúlt napokban már csak egy kapaszkodót találtak, ez az amerikai gazdaságban forgalomban lévő pénzmennyiség hatalmas növekedése volt, ami alapján ortodox optimisták a gazdasági fordulat jelét kezdték emlegetni. A piaci kapitulációt egyébként szükségesnek tartják az „ellentét” elemzésben hívők ahhoz, hogy egy következő emelkedő piac elinduljon, de ez az azért elég halvány érv a részvényvásárlás mellett.

S miért rossz hír a 2002-es mélypont elesése? Azért, mert ez Charles Dow, a Wall Street Journal alaptója szerint azt jelenti, hogy tartós medvepiacot élünk át, ahol a néhány éves elsődleges piaci trendekben az új bikapiac egyre alacsonyabb szinteken tetőzik, s a medvepiacok egyre alacsonyabb mélypontokat állítanak be. Ez azért már elég rosszul hangzik…

(napi.hu)