Fotó: shutterstock.com/Leny Silina Helmig
Hirdetés

Eddig a Közel-Keleten szinte minden nagyobb diplomáciai lépés amerikai közvetítéssel történt, az Egyesült Államok volt a hegemón a térségben, ezért érthető, hogy zavarja a kínai jelenlét, főleg miután Peking összebékítette a két ősi ellenséget, Szaúd-Arábiát és Iránt – nyilatkozta a hirado.hu-nak Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet Amerika-szakértője.

Peking jelenlétére a térségben az Egyesült Államok úgy tekint, hogy Kína diplomáciailag ki akar lépni a világ színpadára, ami megkérdőjelezi Washington hegemón szerepét.

„Ez azt jelenti, hogy nem Washington lesz a diplomácia egyetlen ura, hanem csak egy a több, persze nem feltétlenül sok szereplő közül” – fogalmazott a szakértő.

Erdélyi Rezső Krisztián fontosnak tartotta megjegyezni,

Blinken vizitje után két nappal szintén Szaúd-Arábiában lesz egy nagy arab–kínai gazdasági konferencia, ahol arról tárgyalnak, Kína miként segítheti a Perzsa-öböl hat olajtermelő országát tömörítő Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak gazdaságát.

„Ha a diplomáciai kapcsolatok után a gazdasági kötelék is megerősödik Kína és az Öböl menti államok között, akkor azt már egy új típusú fenyegetésként élik meg az Egyesült Államokban” – vélekedett Erdélyi Rezső Krisztián.

Szaúd-Arábia jelenleg csatlakozási tárgyalásokat folytat az Új Fejlesztési Bankkal (NDB), amely a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) pénzintézete, és amelynek egyik, nem is annyira burkolt célja, hogy megdöntse a dollár világuralmát. Kérdés, hogyan reagálna Amerika, ha egy ilyen régi szövetségese valóban beállna egy olyan ügy mögé, amely egyértelműen az Egyesült Államok fizetőeszközének vezető szerepét veszélyezteti.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk