Bejelentette, hogy a jövő évben tartandó parlamenti választásokon az ANO élén szeretne indulni.

Hirdetés

„Soha a történelemben nem volt még ilyen arrogáns, dilettáns és hozzá nem értő kormányunk, amelynek élén egy teljesen alkalmatlan miniszterelnök áll, aki nap mint nap a valóságtól teljesen elrugaszkodott szemenszedett hazugságokkal traktálja az embereket” – fogalmazott.

Babis megismételte korábbi kijelentéseit arról, hogy kabinetje milyen állapotban adta át Csehországot a jelenlegi Fiala-kormánynak. Elmondta, hogy Csehország akkor a kilencedik leggazdagabb, a hatodik legbiztonságosabb és a hatodik legkevésbé eladósodott ország volt az Európai Unióban. Mostanra viszont „az ötpárti koalíció 30 évvel vetette vissza Csehországot a kilencvenes évekbe” – mondta Babis.

„Az emberek egyre szegényebbek, a vállalatok csődbe mennek, miközben az energetikai cégek és a fegyvergyártók nem tudják, mit kezdjenek a rengeteg pénzzel” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Szerinte a kormány nem a Cseh Köztársaság és annak polgárai, hanem mindenekelőtt Ukrajna érdekeit tartja szem előtt és csak bólogat Brüsszelnek.

„Semmi pozitívumot nem tett Fiala kormánya a népünkért”

– jelentette ki.

„A kormány tönkretette a gazdaságot, megosztotta a társadalmat és hatalmas, a jövőben jelentkező problémáknak ágyazott meg. A mi feladatunk tehát egyértelmű. 2025-ben visszatérni a kormányba, és az ötpárti koalíciós kormány után újra megtisztítani az egész országot” – szögezte le Babis, hangsúlyozva, hogy az ANO mozgalom a legerősebb politikai erő az országban, amely a politika minden szintjén képviselteti magát.

Az ANO tisztújító kongresszusán végül 98 küldöttségből 88 Babis újraválasztását támogatta a párt élére, ami azt jelenti, hogy körülbelül 90 százalékos támogatottsággal választották újra pártelnöknek. Mindössze egyetlen küldött szavazott ellene, kilencen pedig tartózkodtak. Más jelölt nem indult a pártelnöki székért. Legutóbb, két évvel ezelőtt a küldöttek 80 százaléka támogatta. Andrej Babis az ANO 2012-es megalakítása óta megszakítás nélkül vezeti a politikai formációt.

A 69 éves Babis 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke.