A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda hangsúlyozta: Morawiecki kabinetjének beiktatásával eleget tett a lengyel szokásjognak, mely szerint a legjobb választási eredményt elérő frakció jelöltje kap elsőként kormányalakítási megbízást.

Hirdetés

Duda örvendetesnek nevezte, hogy az új kabinet részben szakértőkből áll, és több mint a felét nők alkotják. „Ez egyben egy nagyon fiatal kabinet is” – mutatott rá, hozzátéve: a „nagy kihívások időszakát éljük”, ezért éppen ilyen „energikus, megfelelő készségekkel rendelkező emberekre” van szükség.

Az elnök megerősítette: Morawiecki tárgyalásokat folytat a parlamenti pártok támogatásának megszerzéséről a bizalmi szavazás előtt.

Az október 15-i parlamenti választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel.

Korábban írtuk

Négy, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből álló parlamenti koalíciónak együttesen abszolút többsége, 248 mandátuma van. További 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

Morawiecki 2017 óta áll a PiS-kormányok élén. Új kormányában az előző kabinet három tagja kapott helyet – megmarad posztján Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, a külügyi tárcát pedig Szymon Szynkowski vel Sek, az Európai Unió ügyeiért eddig felelős miniszter fogja vezetni. Marlena Malag eddigi szociális és családügyi miniszter a fejlesztési- és technológiai tárcát irányítja.

Emellett visszatér a fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős minisztérium élére Malgorzata Jarosinska-Jedynak, aki 2019-2020-ban már betöltötte ezt a tisztséget.

Az ellenzéki koalíciót alkotó pártok és a Konföderáció nem képviseltetik magukat az új kormányban.

Morawieckinek a lengyel alkotmány értelmében két héten belül kell elmondania programbeszédét és kérni bizalmat a parlamenttől. Az ellenzéki koalíciót alkotó tömörülések és a Konföderáció vezetői kizárták Morawiecki új kormányának támogatását. A miniszterelnök viszont pénteken közölte: több párt egyes képviselőivel is tárgyalt kormánya támogatásáról.

Amennyiben Morawiecki kormánya nem nyeri el a szejm bizalmát, a parlamenti alsóház legalább 46 képviselő kezdeményezésére, többségi szavazással bíz meg valakit az új kormány összeállításával.

Az ellenzéki koalíció kormányfőjelöltje Donald Tusk volt miniszterelnök.