Angela Merkel nemcsak közismert, hanem az egyik leginkább bizalomra méltó politikus a világon. Mindezt nem egy német közvélemény-kutató központ, hanem a választók politikai magatartásának elemzésére szakosodott, tekintélyes washingtoni Pew Research Center most közétett felmérése mutatta ki, amely közel 25 ezer különböző nemzetiségű megkérdezett véleményét tükrözi.

A német kancellár kiváltképpen Európában népszerű: a franciák 84 százaléka vélekedik pozitívan róla, honfitársainak kétharmada tekint bizalommal rá, a britek csaknem fele azonban már kétkelkedik Merkel tehetségében.

A lengyelek és törökök szívébe viszont nem sikerült belopnia magát, ami jórészt az Ankara uniós felvételének kitartó ellenzésére, illetve a németek iránti még ma is tapasztalható lengyel bizalmatlanságra vezethető vissza.

Európán kívül is közkedvelt a kancellár: az ausztrál és a japán válaszadók közel fele ért egyet politikájával, míg Kínában – alighanem a dalai láma mellett történt nyílt kiállása miatt – inkább ellenszenv övezi Angela Merkelt.

A Pew Research Centrum kimutatásában a francia államfő a középmezőnyben szerepel, míg a hamarosan távozó amerikai elnök a sor végére szorult. Az orosz államfői hivatalt a miniszterelnöki tisztséggel felcserélő Vlagyimir Putyin nemzetközi megítélése igencsak lesújtó, viszont hazájában a válaszadók 83 százaléka lelkesedik érte.

(inforadio.hu)