A radikális iszlamista tálibok hatalomátvételével az afgán nők három éve a világ legsúlyosabb szisztematikus emberi jogi jogsértéseit tapasztalják – olvasható a közleményben. Baerbock ismertette, hogy az élet Afganisztánban sok nő és lány számára olyan, mintha egy otthoni börtönben élne, ugyanis nem tehetik meg azokat a dolgokat, amelyek a normális élethez tartoznak: nem dolgozhatnak, nem mehetnek egyedül kórházba vagy étterembe, nem énekelhetnek, nem mutatkozhatnak az utcán, nem járhatnak tizenévesként iskolába, nem lehetnek nők.

Hirdetés

Németország befogadási programjai révén már több mint 34 ezer, a tálibok által üldözött ember talált védelmet és biztonságot: „humanitárius segítségnyújtás keretein belül gyorssegélyt nyújtunk a helyszínen élő embereknek élelmiszer vagy alapvető egészségügyi ellátás formájában. Továbbá ahol lehetséges, felelősségteljesen részt veszünk az emberi jogok védelmét célzó projektekben” – írta Baerbock a közleményben.

Nemzetközi partnereivel együtt Németország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában folytatni fogja munkát a nemi alapú erőszak megfékezése érdekében is, mely miatt az Európai Unió tavaly szankciókkal sújtotta a tálib rezsim kulcsfiguráit – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a nemzetközi közösségben továbbra is széles körű konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy amíg a tálibok nem tartják tiszteletben Afganisztán nemzetközi kötelezettségeit, addig nem térhetnek vissza a közösséghez.

Korábban írtuk

A nemzetközi szintéren továbbra is elszigetelt tálibok kormányát eddig egyetlen ország sem ismerte el. Hatalomra kerülésük óta a szélsőségesek a nők jogainak jelentős csorbítását eredményező iszlám törvénykezést vezettek be. A lakosság életét továbbá megnehezítik az elmaradó humanitárius segélyek és a bizonytalan biztonsági helyzet.