Antonio Tajani a Hajrá Olaszország (FI) kampányzárójának végén újságíróknak leszögezte, hogy ő maga tiszteli a demokráciát, melyet mindenkinek tiszteletben kell tartani.

Hirdetés

„Azoktól a véleményektől függetlenül, melyeket Orbánról lehet adni, nem lehet megakadályozni egy országnak, hogy az Európai Uniót vezesse. Én nem osztom Orbán politikáját, de tisztelem Magyarországot, melynek joga van az Európai Uniót vezetni”

– mondta Antonio Tajani.

A jobbközép római kormány külügyminisztere olasz politikustársának, Emma Boninónak üzent.

„Emma Bonino európai biztos volt, ismernie kellene a szabályokat. Sajnálom, de át kellene ismételnie néhány közösségi előírást”

– tette hozzá Antonio Tajani.

Korábban írtuk

Emma Bonino az egykori Radikális Párt egyik vezetője volt, jelenleg a 2017-ben alapított +Europa nevű párt vezetője. 1995 és 1999 között az Európai Unió humanitárius biztosaként dolgozott, 2013-tól egy évig olasz külügyminiszter volt. A mostani európai parlamenti választásokon a Matteo Renzi vezette Élő Olaszországgal (IV) szövetségben az Egyesült Európai Államok színeiben jelölteti magát.

Emma Bonino arra szólította fel a római kormányt, gyorsan cselekedjen annak érdekében, hogy ne az Orbán Viktor vezette Magyarország vegye át július elsejétől az unió soros elnökségét.

Antonio Tajani kijelentéseire Emma Bonino úgy reagált: Tajani „az illiberális demokrácia hivatalból kijelölt ügyvédje szerepét játssza”.

Bonino hangoztatta, hogy a magyar elnökséget legalább addig fel kellene függeszteni, amíg az unió nem zárja le a Magyarországgal szembeni, a jogállamiságról szóló eljárást. Hozzátette, hogy nem Orbán Viktor miniszterelnök legitimitását vonja kétségbe, akit Magyarország megválasztott.

„Arról van szó, hogy meg kell őrizni az EU tekintélyét, elkerülve, hogy egy olyan személyiség, aki nyíltan lenézi Brüsszelt és az európai értékeket, és (az orosz elnök Vlagyimir) Putyinnal szimpatizál, az Európai Unió egyik hivatalos arcává váljon. Ki kell jelenteni, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartáját, mely kötelező érvényű a tagállamok számára, nem lehet semmibe venni vagy ami még rosszabb, megtaposni”

– mondta Emma Bonino.

Meglepetésnek nevezte, hogy Orbán Viktort nem Giorgia Meloni vagy Matteo Salvini vette védelmébe, hanem az Európai Néppárthoz tartozó Hajrá Olaszország vezetője.

Korábban már a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) is azt követelte, hogy Magyarország ne vehesse át a soros elnökséget.