Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

„Úgy döntöttem, jelöltetem magam az európai parlamenti választásokra, és teljes erőbedobással dolgozom a kampányban anélkül, hogy háttérbe szorítanám külügyminiszteri vagy miniszterelnök-helyettesi feladataimat” – hangoztatta.

Hozzátette, hogy megválasztása esetén nem mond le a római kormányban betöltött tisztségeiről.

Elmondta, hogy a Hajrá Olaszország kampányjelszava a „Nyugtató erő Európa közepén” lesz, ami szerinte arra utal, hogy a FI az Európai Néppárt tagja.

Tajani azóta vezeti az 1994 óta létező pártot, hogy az alapító, Silvio Berlusconi tavaly elhunyt. Korábban számos tisztséget betöltött az európai uniós intézményekben, például 2017 és 2019 között az EP elnöke is volt.

Korábban írtuk

Az olasz pártvezetők közül elsőként jelentette be, hogy listavezetőként jelölteti magát az EP-választásokra.

Az európai választási kampány hivatalosan április utolsó napjaiban kezdődik. Április 28-án az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt konferenciáján várható Giorgia Meloni pártelnök, kormányfő bejelentése arról, hogy szintén akarja-e vezetni pártja európai listáját.

Ugyanazokra az órákra Elly Schlein, a baloldali ellenzéki Demokrata Párt (PD) főtitkára is bejelentést ígért.

Az egyetlen, aki már korábban nyilatkozott, de azt jelentette be, hogy nem indul az EP-választáson, Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője. Ő azt hangoztatta: nem akar más feladatot vállalni amellett, hogy a római kormány egyik miniszterelnök-helyettese, valamint az infrastrukturális és közlekedési tárca vezetője.

Nem jelölteti magát Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke, korábbi kormányfő sem.

A Corriere della Sera napilapban szombaton megjelent felmérés szerint a legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt továbbra is az FdI 28,5 százalékkal. A PD 21,2 százalékon áll, az FI 8,6 százalékon, megelőzve a Ligát, amely 7,4 százalékon. Az M5S 15,9 százalékos támogatottsággal bír.

Olaszországban az EP-választás kétnapos lesz, június 8-án és 9-én, és 76 képviselőt juttatnak be az európai törvényhozásba.

A voksoláson indulni akaró pártok vasárnap és hétfőn nyújtják be hivatalos nevüket és logójukat a belügyminisztériumban.