Dohai sajtótájékoztatóján Antony Blinken azt mondta, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, a királyság de facto vezetője – akivel a tervek szerint szintén egyeztet közel-keleti körútján – „teljesen világosan” közölte vele e feltételeket.

Hirdetés

„Tisztában vagyunk az összes érdekelt félre váró hatalmas előnnyel Izrael régiós elismerése esetén” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében már megállapodott az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel arról, hogy normalizálják diplomáciai kapcsolataikat. Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel szintén tárgyalást folytatott Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezeti bombázásai miatt közölte, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

Korábban írtuk

Korábban Izrael az arab országok közül csak Egyiptommal és Jordániával tartott fenn diplomáciai kapcsolatot.

Blinken kedden kitért az Irán-barát milíciáknak a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok elleni támadásaira is, leszögezve, hogy az Egyesült Államok nem akarja a konfliktus kiszélesedését, azonban minden, amerikai erők elleni akciót megtorol.

Azt vetette ugyanakkor Irán és a vele szövetséges milíciák szemére, hogy bár támadásaikat a palesztinok iránti szolidaritással indokolják, ez csupán „ürügy, mellyel elfedik valódi céljaikat”.