Április 23-án lesz ítélethirdetés Salah Abdeslam gyilkossági kísérlet miatti brüsszeli büntetőperében – jelentette be csütörtökön az ügyben eljáró belga bíróság.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A hatóságok szerint Abdeslam volt a főszervezője a 2015. november 13-i párizsi terrortámadásoknak, Belgiumban azonban most egy másik ügyben, gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt kell bíróság elé állnia.
    
A rendőrség 2016 márciusában, néhány nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga fővárosban egy lakásban, amely – mint később kiderült – a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek, a két másiknak – köztük Abdeslamnak – viszont sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.
    
Abdeslam ügyvédje eljárási hibákra hivatkozva védence felmentését kérte, miután a marokkói származású, francia állampolgár férfi és életben maradt társa, Soufien Ayari ártatlannak vallották magukat. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár 20 év börtönt is kiszabhatnak a vádlottakra. 
    
Salah Abdeslamnak Franciaországban is bíróság elé kell majd állnia a hét helyszínen elkövetett 2015-ös merényletek miatt, amelyekben 130 ember halt meg.

(MTI)