Fotó: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora
A kormányzó német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki tisztségére pályázó Friedrich Merz, Armin Laschet és Norbert Röttgen (b-j) a párt berlini székházában tartott vita előtt, 2021. január 8-án
Hirdetés

‼️BREAKING‼️ – Németország:🇩🇪Laschet győzött, de a kancellár-jelölti pozíció még messze van. Magyar…

Posted by Alapjogokért Központ on Saturday, January 16, 2021

Laschet győzött, de a kancellár-jelölti pozíció még messze van – írja elemzésében az Alapjogokért Központ a Facebookon.

Szombaton – történetében először – digitális pártkongresszus keretében választotta meg új elnökét a német, jelenleg is kormányon lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU): Annegret Kramp-Karrenbauert Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália jelenlegi miniszterelnöke követi. Laschet mellett Friedrich Merz és Norbert Röttgen is indult a pozícióért, a mindent eldöntő második körbe már csak Merz és Laschet jutott be, utóbbi 521-466 arányban győzedelmeskedett végül – tudatják.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ő lesz majd a CDU és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellár-jelöltje a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokon – teszik hozzá.

Angela Merkel kancellár 16 évnyi kormányzás után biztosan nem indul újra. Bajorország első embere, a CSU-s Markus Söder népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint az összes többi CDU-s politikusét veri, kérdés, hogy a kereszténydemokraták hozzájárulnak-e ahhoz, hogy ne az ő soraikból kerüljön ki a jobboldal következő kancellár-jelölte – ismertetik.

Korábban írtuk

Az utóbbi hetekben ráadásul Jens Spahn, CDU-s egészségügyi miniszter is elkezdte pozicionálni magát a kancellári tisztség kapcsán, annak ellenére, hogy a pártelnökségért folyó versenybe be sem szállt – hívják fel a figyelmet.

A mostani választás azt mutatja, hogy a merkeli vonal érvényesült a CDU-ban, Laschet az ő centrista politikáját kívánja továbbvinni. Laschet jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália pedig a legnagyobb magyarországi befektetők közé tartozik – rögzítik.

A valódi politikai döntésre és értékválasztásra majd csak márciusban kerül sor, amikor a két párt közösen dönt, hogy kit küldjön versenybe szeptember 26-án az ország vezetéséért – zárják soraikat.