Fotó: MTI/EPA/KCNA
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA felvételén Kim Dzsung Un legfőbb észak-koreai vezető (k) érkezik az árvízzel elöntött Észak-Phjongan tartományba
Hirdetés

A KCNA beszámolója szerint heves esőzések következtében szombaton kiöntött egy folyó a Kínával közös határon, és „súlyos válságot” okozott. Az észak-koreai hadsereg mintegy tíz helikoptere, valamint a haditengerészet és a kormányzat mentőhajói segédkeztek az emberek kimenekítésében Sinidzsu városban és Idzsu településen.

A KCNA nem említett halálos áldozatokat, illetve a károk mértékéről sem adott hírt, viszont kiemelte, hogy a mentést Kim Dzsong Un észak-koreai vezető személyesen irányította vasárnap. Hozzátette, hogy Kim Dzsong Un elrendelte a bajba jutott emberek élelmiszerrel és egyéb létszükségleti cikkekkel való ellátását.

Kim Dzsong Un csodálatosnak nevezte a mentők munkáját, miután több mint ötezer embert sikerült megmenteni.

A KCNA tájékoztatása szerint az észak-koreai vezető szemrehányást tett a helyi tisztségviselőknek, amiért nem tettek megfelelő előkészületeket, bár már több alkalommal is elrendelt árvízvédelmi erőfeszítéseket.

Korábban írtuk

„Ők, akiket defetizmus tölt el a természettel folytatott küzdelemben, nem állnak a helyzet magaslatán a katasztrófavédelmi munkában, csak valami csodára várnak az égből” – jelentette ki Kim Dzsong Un, akit a KCNA idézett. Hangsúlyozta, hogy az ilyen felelőtlen hozzáállás felett nem szabad szemet hunyni. Hozzátette, hogy a katasztrófavédelmi hatóság, illetve a közbiztonsági minisztérium az árvíz sújtotta térség pontos lakosságszámát sem tudta, így a kimenekített emberek száma magasabb lett a vártnál.