„Nemzetközi találkozókon közhelyesen emlegetik a különböző nemzetek közötti barátságot. Azonban kevés szállhat versenybe azzal a kötelékkel, amely Lengyelország és Magyarország közt létezik” – kezdődik az SBS News beszámolója arról, hogy Ausztráliában élő lengyelek és magyarok először ünnepelték meg együtt a lengyel-magyar barátság napját Perthben.
 

Képernyőfotó: sbs.com.au


Képernyőfotó: sbs.com.au

Az eseményre a perthi lengyel klubban került sor. A nyugat-ausztráliai Magyar Társaság elnöke, Henrietta Podgorska úgy nyilatkozott, éppen ideje volt összehozni a két közösséget: „Ha egy lengyel és egy magyar találkozik, kérdés nélkül szeretik egymást, mert ismerjük a történelmünket” – állította.

A cikk felidézi, hogy bár a lengyel-magyar barátság napja hivatalosan csak 2007 óta létezik, a két nemzet köteléke sok száz évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Beata Larcombe, a perthi Lengyel Klub alelnöke szerint ez a barátság nem hasonlítható semmi máshoz: „Közös a történelmünk, és nem csupán a királyaink miatt, de voltak olyan hőseink is, mint Bem apó, aki részt vett az 1848-as magyar szabadságharcban. (…) Nagyon sok segítséget kaptunk a magyaroktól a II. világháborúban, az 1956-os magyar szabadságharc alatt pedig lengyelek küldtek nekik orvosi eszközöket és vért” – idézte fel.

Bár a hétvégi esemény volt az első hivatalos lengyel-magyar barátság napja Nyugat-Ausztráliában, az állam lengyel és magyar tánccsoportjai már régóta közeli kapcsolatban állnak egymással.
„Mindkét együttes nagyon sokat fejlődött, és ehhez hozzájárult az egymással kötött barátság és a másik kultúrájának szeretete” – mondta Anna Trajanovski, a lengyel Kukuleczka tánccsoport vezetője. – „Itt remekül tudjuk megünnepelni azt a barátságot, amelyet sok évvel ezelőtt kötöttünk. Ráadásul remek alkalom arra, hogy összejöjjünk”.

A magyar Keszkenő táncegyüttes vezetője, Peter Sackett felidézte: „Évek óta lépünk fel együtt multikulturális rendezvényeken. Az együttlét valóban mély érzését tudjuk megélni, amikor olyanokkal ünnepelhetünk, akik úgy gondolkoznak, mint mi”.

(demokrata.hu)

A rendezvényről készített videós beszámolót erre a linkre kattintva nézhetik meg.