Az osztrák alkotmánybíróság döntése alapján az okmányokban a férfi és a nő mellett ezentúl egy harmadik kategória is feltüntethető társadalmi nemként, azaz genderként – írja a Sputnik.

Az interszexuális aktivista, Alex Jürgen kérelme nyomán döntött így az osztrák taláros testület, amely az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozott. Ausztria állampolgárai mostantól az „inter” vagy „egyéb” nemek feltüntetését is kérhetik hivatalos okmányaikban.

Életemben először úgy érzem, hogy végre elismernek olyannak [olyan neműnek], amilyennek születtem

 – mondta Alex Jürgen, aki a valódi nevét nem kívánja nyilvánosságra hozni.

Az alkotmánybíróság az ítéletben hangsúlyozta, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikke kimondja az emberek egyéni szexuális identitáshoz fűződő jogát és különösen védi az alternatív szexuális identitásokkal rendelkező egyéneket.

A hatályos jogszabályok nem módosulnak a bírósági határozat szerint, mivel azok eleve nem határoznak úgy, hogy csak két nem létezik.

Európában legelőször Németország ismerte el a harmadik nem létezését, még tavaly novemberben. Az „egyéb” gendert néhány Európán kívüli ország is bevezette, köztük Ausztrália, Új-Zéland, az Egyesült Államok, Kanada, India, Pakisztán és Nepál.

Az ENSZ becslései szerint 0,05 és 1,70 százalék közé tehető azok száma a világon, akik interszexuálisnak születtek.