Nehammer kiemelte, hogy a Nagy-Britannia és Ruanda közötti megállapodás az illegális bevándorlók áttelepítéséről fontos és úttörő szerepet játszik.

Hirdetés

„Az Egyesült Királyság kijárta az utat előttünk, és ez fontos lesz az Európai Unió számára”

– mondta az osztrák kancellár, megjegyezve, hogy az EU-n belül már 15 ország támogatja ezt a megközelítést. Kifejtette, hogy a migránsok Afrikába küldésével tönkre lehet tenni az embercsempészek üzleti modelljét, és emberéleteket lehet megmenteni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Európai Unión belül „még hosszú lesz az út”, mire a közösség egészét meg tudják majd erről győzni.

Rishi Sunak a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki amiatt, hogy „egyre több” európai ország támogatja, hogy – a Nagy-Britannia és Ruanda közötti megállapodás mintájára – jelöljenek ki olyan „biztonságos harmadik országokat”, ahol be tudják fogadni Európából az illegális bevándorlókat.

„Nagyon örülök, hogy 15 európai ország összefogva követelni fogja az Európai Bizottságtól, hogy jelöljenek ki biztonságos áttelepítési célországokat a migránsok számára. Egyre világosabb, hogy számos ország már beismeri: erre a megközelítésre van szükség”

– mondta el a brit kormányfő

Korábban írtuk

„A status quo nem oldja meg a problémákat, muszáj a harmadik országba történő áttelepítés irányába mozdulni, a Nagy-Britannia és Ruanda között kialakított úttörő jellegű program mintájára”

– mondta Sunak, kiemelve, hogy az európai kontinensen és azon is túl erősödnek a bűnbandák.

Múlt héten 15 uniós tagállam – köztük Ausztria, Dánia, Olaszország és Görögország – levélben kérte az Európai Bizottságot: tegyen lépéseket annak érdekében, hogy migránsokat unión kívüli országokba helyezhessenek át. Példaként hozták fel az Olaszország és Albánia között ilyen céllal létrejött megállapodást. Kezdeményezték azt is, hogy azokat az embereket, akiknek elutasították a menedékkérelmét, szintén át lehessen majd telepíteni a biztonságosnak minősített országokba. Jelenleg ugyanis az európai szabályozás szerint csak olyan országba lehetséges az áttelepítés, amelyhez az érintett bevándorlónak van valamilyen kapcsolódása.