Sebastian Kurz kormánya a migránsok beáramlásának megfékezésére keményebb rendeletek bevezetését tervezi.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az osztrák jobboldali koalíció csökkentené az olyan külföldiek számára juttatott segélyek mértékét, akik öt év alatt nem tanulnak meg németül.

„Azt az alapvető szabályt fogjuk bevezetni, amelynek értelmében a minimális támogatás odaítélésének feltétele a német nyelv megtanulása lesz. Ez azt jelenti, hogy aki nem bír megfelelő nyelvtudással, nem lesz jogosult a minimális támogatásra” – magyarázta a kancellár.

A tervezet szerint a német nyelvtudással nem rendelkezők részére a havi támogatást 563 euróban (körülbelül 180 ezer forint) maximalizálnák, ez az összeg a megfelelő nyelvvizsga letétele után 863 euróra (körülbelül 275 ezer forint) emelkedne.

„A szabad mozgás azt jelenti, hogy egy ember bárhol Európában dolgozhat. A szabad mozgás nem egyenlő azzal, hogy valaki megkeresheti a legjobb szociális ellátórendszert, és ebből a szempontból véleményem szerint a várakozási idő bevezetése a megfelelő irányba tett lépés” – nyilatkozta Kurz, utalva ezzel a kormány által korábban tervezett reformra, amelynek értelmében mindazoknak, akik szociális ellátást igényelnek, a legutóbbi hat évből minimum ötöt Ausztriában kellene leélniük. Ennek életbe léptetését az alkotmánybíróság márciusban megakadályozta.

A Welt am Sonntagnak adott interjújában néhány napja Kurz azt mondta, az uniós határvédőket Afrikába kellene áthelyezni, hogy már ott megakadályozzák a migránsok elindulását az európai partok felé. Hangot adott abbéli véleményének is, hogy a Brüsszel által bevezetni kívánt kötelező kvóták rendszere nem reális elképzelés.