Az Alternatíva Németországért (AfD) Berlinben jelentős pluszszavazatokat ért el a szavazók körében. A szavazó 455 választókerületben a párt 2021 szeptemberében a szavazatok hét százalékát szerezte meg. Most vasárnap ez 12,6 százalék volt. Összesen a főváros 550 ezer polgárának mintegy ötöde szavazhatott újra, írta a Junge Freiheit.

Hirdetés

Az AfD minden kerületben jelentős sikert ért el. Különösen domináns az eredmény az északkeleti Marzahn-Hellersdorf kerületben. Ott 18,5 százalék helyett 33,1 százalék szavazott az AfD-re. Ezzel a nagy különbséggel az első helyen áll a 21,5 százalékos Kereszténydemokrata Unió (CDU) előtt (a párt 2021-ben 13,5 százalékot ért el). A Szociáldemokrata Párt (SPD), amely akkor 24,5 százalékkal a legerősebb párt lett, ezúttal csak 9,4 százalékot ért el. Az AfD még a Zöldek fellegvárában, Pankowban is nyolc százalékról 14,8 százalékra emelkedett.

Az AfD volt az egyetlen párt, amely nemcsak százalékban, hanem abszolút számban is szavazókat szerzett. A jelentősen alacsonyabb, mindössze 51 százalékos (mínusz 25 százalékpontos) választási részvétel ellenére a párt 5326 fővel, összesen 159 020 főre növelte szavazatát.

Összességében a részleges megismételt választás legnagyobb vesztese az SPD volt, amely a 455 választókerületben 22,4 százalékról 14,6 százalékra zuhant. A Zöldek ott enyhe nyereséget értek el 27,7 százalékkal. A legnagyobb nyereséget a CDU könyvelhette el, 13,7 százalékról 20,6 százalékra emelkedve.

Korábban írtuk

A Szabaddemokrata Párt (FDP) számára viszont katasztrofális volt a választás éjszakája. A majdnem két és fél évvel ezelőtti 9,1 százalékos eredmény ezen a választási területen 3,3 százalékra olvadt (– 5,8). A Baloldali Párt ezzel szemben stabilnak bizonyult, és 0,7 ponttal 12,6 százalékra erősödött.

A megismételt választás csak csekély mértékben befolyásolta a berlini összeredményt, mivel a most vasárnap leadott szavazatokat beszámították a 2021-ben leadott szavazatokba, amelyek változatlanok maradtak. Ennek ellenére az AfD most Berlin-szerte megelőzte a Szabaddemokrata Pártot.

Mivel a választási részvétel jelentősen alacsonyabb volt, mint 2021-ben, alig ötven százalék alatt, így például a Zöldek a kis százalékos nyereségük ellenére összességében szavazatokat veszítettek – és az összesített eredmény romlott.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.