A 2019 óta az EP-ben dolgozó Krah erről maga számolt be, hozzátéve, hogy pártja szerinte rossz döntést hozott. Megerősítette a döntést a párt vezetése is.

Hirdetés

Miután Krah májusban egy interjúban arról beszélt, hogy az SS „nem minden tagja volt bűnöző”, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport európai parlamenti frakciója a teljes AfD-delegációt kizárta soraiból. Ettől kezdve Krah nem vehetett részt a párt kampányában sem.

Korábban felvetődött az a gyanú is, hogy Krah orosz ügynököktől kapott pénzt, áprilisban pedig letartóztatták asszisztensét, Jian Guót azzal a váddal, hogy kínai kém volt, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Akkor a képviselő brüsszeli irodáját is átkutatták.

Az AfD a vasárnap tartott németországi EP-választásokon a második helyen végzett 15,9 százalékkal, ami az eddigi legjobb eredménye. A hétfőn közzétett ideiglenes végeredmény szerint az első helyen a konzervatív CDU-CSU végzett kereken 30 százalékkal. Harmadik a Szociáldemokrata Párt (SPD) lett 13,90 százalékkal, míg a Zöldek 11,90 százalékot kaptak.

Korábban írtuk

Ugyancsak hétfőn Olaf Scholz német kancellár (SPD) szóvivője leszögezte: bár a kormánykoalíciót alkotó három párt nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket a választáson, Németországban nem fognak előrehozott parlamenti választást tartani.

„A választások jövő ősszel lesznek, továbbra is eszerint tervezünk”

– szögezte le sajtótájékoztatóján Steffen Hebestreit.

A berlini bejelentés előtt nem sokkal, vasárnap este Emmanuel Macron francia elnök előrehozott parlamenti választásokat jelentett be arra reagálva, hogy az EP-választáson a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, míg a Macron vezette tábor messze lemaradva a második helyen végzett.