JOURNALISTENWATCH

A sajtó szabadságának állapotáról híres-hírhedt Németországban pusztán egyetlen olyan médium van, amely beszámolt arról, hogy mit mondott Petr Bystron, az AfD, azaz az Alternatíva Németországért képviselőházi frakciójának külpolitikai szóvivője március 23-án, pénteken. 
 

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Két apró kérdése volt arról, milyen összefonódás van az SPD által vezetett külügyminisztérium, illetve George Soros milliárdos és politikai aktivista között.

A cikk azzal kezdődik, hogy Nigel Farage brit EP-képviselő az EP-ben arra hívta fel a figyelmet: George Soros Nyílt Társadalom Alapítványának 226 „megbízható szövetségese” van az Európai Parlamentben, mint azt egy korábban nyilvánosságra hozott  dokumentum feltárta, és a milliárdos még dicsekszik is azzal, hogy 43 alkalommal találkozott a demokratikusan nem legitimált Európai Bizottsággal. 

Farage március elsején az Európai Parlamentben Sorost „a világ legveszélyesebb emberének” nevezte. 

Izrael kormánya szintén bírálta Sorost, mint az ország biztonságát fenyegető embert. Az izraeli külügyi szóvivő tavaly július 9-én úgy nyilatkozott a Reuters brit távirati irodának, hogy Soros „folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát” és olyan csoportokat finanszíroz, amelyek Izraelt rágalmazzák és el akarják venni tőle az önvédelem jogát. 

Bystron szerint további kapcsolat van a német külügyminisztérium és a magyar aktivisták között, és Berlin finanszírozott egy tanulmányt, hogy a strukturálisan gyenge helyzetben lévő területeken – így az AfD legerősebb régióiban – az inaktívak választási magatartását tanulmányozzák. Ezzel Berlinben a Progressive Zentrumot bízták meg, ami egy baloldali agytröszt, és amely a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal, az Európai Külkapcsolatok Tanácsával és olyan lobbicsoportokkal működik együtt, mint a change.org és a Center for American Progress – vagyis olyanokkal, amelyek kapcsolatban állnak Sorossal.
  
Bystron feltette a kérdést, miért van az, hogy a külügyi hivatal az adófizetők pénzét költi a németországi választói magatartás kutatására. 

Nem beszélve arról, mondta, hogy az onnan származó „tanulmány” semmiféle tudományos normának nem felel meg. Csupán stratégiai jelentés a régi pártok választási eredményei javítására az AfD legerősebb területein, és többek között meg nem engedett pártfinanszírozást jelent, valamint a büntető törvénykönyv 266. paragrafusa (hűtlen kezelés) ellen vét.
 
Ezt követően az írás ismerteti a szóvivő egyéb olyan kérdéseit, amelyek a Jerusalem Post nevű lapban március 15-én megjelent cikkben foglaltakra vonatkoznak, vagyis arra a cikkre, amely arról szól, hogy Soros, illetve szervezetei miként akarják befolyásolni a magyar politikát a német kormány közreműködésével. 

Lovas István