A tárcavezető az ugandai kollégájával, Jeje Odongo Abubakarral közösen tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy Európa ma az utóbbi harminc év legsúlyosabb biztonsági kihívásaival néz szembe, és ezek egy része nem megoldható Afrika nélkül.

Hirdetés

Aláhúzta, hogy ezért nagy szükség van az olyan felelősségteljes országokra, mint Uganda, amelyek fékezik a migrációt és biztosítják a térség stabilitását, s ezeket támogatni kell.

Rámutatott arra, hogy Uganda a régió stabilitásának egyik fő pillére, az ország a legtöbb menekültet fogadta be Afrikában, nagyjából másfél millió főt, továbbá komoly erőfeszítéseket tesz a terrorizmus elleni harc terén is, amihez Európának támogatást kellene nyújtania.

Mint mondta, ebből hazánk alaposan ki is veszi a részét, Magyarország a valaha volt legnagyobb afrikai gazdaságfejlesztési programját hajtotta végre Ugandában 17 millió dollár értékben.
Ennek keretében többek közt három iskolát építettek a legnagyobb menekülttáborban, modernizálták a közigazgatást, mobil egészségügyi központot hoztak létre, s korszerűsítették az Ugandai Szívkórházat, illetve kiberbiztonsági központot állítottak fel a pénzügyi szektor védelmére.

Majd arra is kitért, hogy Magyarország emellett kész támogatni a menekültek ellátását, az ivóvízellátás javítását és a mezőgazdasági szektor fejlesztését is. Valamint emlékeztetett, hogy évente húsz ugandai diák tanulhat ösztöndíjjal magyaregyetemeken, és a programra tavaly több mint 300-an jelentkeztek.

Korábban írtuk

A program sikere hozzájárult Uganda stabilitásához és biztonságához, segíteni fog az életkörülmények javításában és az emberek helyben maradásában – sorolta.

Szijjártó Péter ennek kapcsán érintette az erősödő migrációs nyomást Európában, és az annak következményeként növekvő terrorfenyegetettséget. Illetve rámutatott, hogy a terrorizmus és a migráció ördögi kört alkot egymással, mivel előbbi az egyik fő kiváltó oka utóbbinak, azonban annak következménye is, minthogy a bevándorlók áradatában potenciális merénylők is megbújhatnak.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió külső határán fekszik, és felelős annak a védelméért, így nagyon is tisztában van azzal, mennyire függ a kontinens biztonsága Afrikáétól. „Európa biztonsága Afrika biztonságával kezdődik” – szögezte le.

Valamint figyelmeztetett: ha meginog Afrika stabilitása, vagy épp a földrész nem lesz képes megtartani növekvő népességét, akkor Európában erősen megnő a migrációs nyomás, amit nehéz lenne kezelni.

A miniszter végül arra is kitért, hogy Magyarország emellett kész támogatni a menekültek ellátását, az ivóvízellátás javítását és a mezőgazdasági szektor fejlesztését is. Valamint emlékeztetett, hogy évente húsz ugandai diák tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és ezen helyekre tavaly több mint háromszázan jelentkeztek.

Továbbá érintette az ukrajnai háborút is, amely szavai szerint súlyos globális hatásokkal jár, jól látható, hogy azok is fizetik a konfliktus árát az égbe szökő infláció és a romló élelmezésbiztonság formájában, akik semennyire nem felelősek érte, legyen szó Magyarországról vagy Afrikáról.

Leszögezte, az egyedüli megoldást a mielőbbi béke jelentené, s az is bizonyítja, hogy a globális többség ezt szeretné, hogy hét afrikai ország, köztük Uganda is béketervvel állt elő.

„Talán kisebbségben vagyunk Európában és a transzatlanti térségben, de ahhoz a globális többséghez tartozunk, amely mielőbbi békét akar” – fogalmazott, úgy vélekedve, hogy fel kell erősíteni a béketábor hangját.