„Kérlelhetetlenek leszünk” a G7 országcsoport megbeszélésén és az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján is – mondta a köztársasági elnök a nemzethez intézett rövid televíziós beszédében, miközben mögötte a francia és az európai uniós mellett az ukrán zászló is látható volt.

Hirdetés

Emmanuel Macron arra figyelmeztette a franciákat, hogy „az éjszaka történtek olyan fordulópontot jelentenek Európa és Franciaország történelmében, amelynek tartós és mély következményei lesznek életünkre és kontinensünk geopolitikájára”.

„Vlagyimir Putyin (orosz elnök) évtizedek óta a legsúlyosabb sértést követte el Európa békéje és stabilitása ellen” – jelentette ki a francia elnök a nemzeti védelmi és biztonsági tanács ülését követően.

„Habozás nélkül támogatjuk Ukrajnát, és teljes mértékben kivesszük részüket európai szövetségeseink szuverenitásának és biztonságának megóvásából” – fogalmazott Emmanuel Macron.

Az elnöki hivatal jelezte, hogy a katonai segítség, amelyre az államfő utalt, azt jelenti, hogy a NATO égisze alatt Franciaország további haderőt küldhet Romániába. Erről a pénteki NATO-csúcson születhet döntés.

„Nem engedünk az egységünkből, a szabadság, a szuverenitás és a demokrácia elveit érintő egységünkből” – hangsúlyozta a francia elnök.

Emmanuel Macron jelezte, hogy a következő órákban újból tájékoztatni fogja a közvéleményt az ukrajnai helyzet alakulásáról és a francia kormány döntéseiről, pénteken pedig a francia parlamenthez intéz üzenetet.

Korábban írtuk