Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: Paopano
Hirdetés

A fertőzöttek közül mintegy 2,5 millió esetet az amerikai kontinensről jelentettek. Európában mintegy 2,06 millió fertőzöttet tartanak nyilván, a Közel- és a Közép-Keleten 449 ezret, Délkelet-Ázsiában 218 ezret, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében 176 ezret, Afrikában pedig 85 ezret.

Továbbra is az Egyesült Államok a leginkább érintett ország 1 685 955 diagnosztizált fertőzöttel, a halálesetek száma 99 264.

Brazília 391 222 igazolt fertőzöttel felkerült a második helyre, megelőzve Oroszországot. A napi új halálesetek száma meghaladta az ezret, így a járványnak már 24 512 áldozata van.

Korábban írtuk

Nagy-Britanniában a hivatalos adatok szerint a halálesetek száma szerdára 412 új halálozással 37 460-ra nőtt. A Covid-19-gyanús halálozásokkal együtt a halálesetek száma meghaladja a 47 ezret.

A polgári védelem szerint szerdára ismét száz fölé emelkedett az új halálesetek száma Olaszországban, így a Covid-19-járvány áldozatainak száma elérte a 33 072-őt. Az aktív fertőzöttek száma 50 966-ra csökkent. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 231 139-et. A gócpontként ismert Lombardia tiltakozik a tartomány határainak további lezárása ellen.

Spanyolországban a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére elrendelt tíznapos nemzeti gyász első napjára a halálesetek száma 27 118-ra emelkedett, az elmúlt hét nap alatt 39 új halálozást jelentettek. A járvány kezdete óta 236 769 embert diagnosztizáltak a vírussal.

Az utóbbi 24 órában 362 új, koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak Németországban, számuk továbbra is alacsony, a járványügyi helyzetet szórványos gócok jellemzik. A fertőzöttek száma a járvány kezdete óta 181 524, közülük 8386-an hunytak el a kórban. A német szövetségi kormány és a tartományok együttműködését sürgette a koronavírus által okozott válsághelyzetben Angela Merkel kancellár.

Franciaországban a klinikai teszteken kívül szerdától nem engedélyezett az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére használni. A francia gyógyszerügynökség bejelentette, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti a hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait a koronavírus-fertőzötteknél.

Tovább enyhítenek Lengyelországban a korlátozásokon, szombattól megszüntetik a szájmaszk kötelező köztéri viselését, a boltokban nem lesz létszámkorlátozás. Az eddig összesen 22 303 ezer vírusfertőzött közül egyre többen felgyógyulnak. Előző nap mintegy 750, összesen 10 330 ilyen esetet regisztráltak.

Csehország készen áll arra, hogy június 15-én teljes mértékben megnyissa határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt – jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szerdán Prágában.

Egy nap alatt ismét kevesebb mint négyszáz új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában. A Covid-19 betegségben elhunytaké 14 újabb halálos áldozattal 658-ra emelkedett. Eközben előző nap 420 beteg gyógyult fel, velük együtt a gyógyultak száma elérte a 7995-öt. Kárpátalja megyében a minisztérium adatai alapján eddig 1104 fertőzöttet azonosítottak, 27-en haltak bele a betegségbe és 352-en gyógyultak fel.

Moszkva, ahol a legfrissebb adatok szerint 171 443 igazolt Covid-19-fertőzöttet tartanak számon 2140 fős napi növekmény mellett, készen áll a hónap végéig érvényben lévő korlátozó intézkedések enyhítésére. Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 8338-cal 370 680-re, a halálozásoké pedig 161-gyel 3968-ra emelkedett. A görög közegészségügyi hatóságok tesztelési kampányt indítottak az égei-tengeri szigeteken, hogy kiszűrjék a koronavírussal fertőzötteket a nyári turistaszezon előtt. Ciprus ingyenes koronavírus-kezeléssel és ellátással csalogatja a turistákat: kormánya ígérete szerint, aki szigetországi nyaralása alatt fertőződik meg a kórokozóval, annak és családjának állja vakációja és gyógyítása összes költségét

Horvátországban a kiváló járványügyi helyzetre hivatkozva feloldották a vasárnapi boltzárat, Szlovéniában a jövő héttől minden diák járhat iskolába. Észak-Macedóniában megszűnt a kijárási tilalom, Koszovóban pedig enyhítettek a kijárási korlátozásokon, és hamarosan a határokat is megnyitják, míg a többi nyugat-balkáni országban szerdára már szinte teljesen visszaálltak a koronavírus-járvány előtti hétköznapok. Bulgáriában június elsején újra kinyitnak az éttermek, bárok és a kávézók.

Izraelben szerdától engedélyezték a vendéglők, kávéházak, bárok és uszodák megnyitását.

Iránban, a február 21-i parlamenti választásokat követően, szerdán szigorú egészségügyi távolságtartási szabályok mellett összeült az új törvényhozás. Az iráni egészségügyi minisztérium kedden közölte, hogy az országban 7508 ember halt meg a koronavírus-járványban, 139 511 az igazolt fertőzöttek száma.

Jelentősen megugrott azoknak a száma Dél-Koreában, akik a legutóbbi 24 órában fertőződtek meg az új koronavírussal.

Legalább 200 erőszakos incidens áldozatai voltak ápolók a koronavírus-világjárvány kezdete óta – közölte szerdán Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR), hangsúlyozva, hogy ez erőszak egyre szélesedik.

Új alapítvány létrehozását jelentette be szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, amellyel új finanszírozási forrásokat kívánnak biztosítani a szervezet működéséhez.