Blinken hétfőn Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével találkozott Abu-Dzabiban, majd a szaúd-arábiai al-Ulába utazik Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceghez, mielőtt Izraelbe indul tovább.

Hirdetés

Előző nap Jordániában és Katarban tett látogatást, ahol hangsúlyozta: az Egyesült Államok ellenzi a palesztinok Gázai övezetből való kitelepítését, helyette arra törekszik, hogy a Gázai övezet jövőbeli irányításában Izrael szomszédai is szerepet kapjanak.

Ez a külügyi tárcavezető negyedik útja a régióban a Hamász fegyveresei által elkövetett október 7-ei izraeli támadás óta. Látogatása alatt arról próbálja meggyőzni a közel-keleti államok vezetői, hogy próbálják meg csillapítani a kiújult erőszak miatt fennálló feszültséget a térségben.

Közel-keleti útjának utolsó állomásaként Blinken kedden Izraelben folytat tárgyalásokat tisztségviselőkkel, várhatóan a Gázai övezetben élő lakosság védelméről és az izraeli kormánykoalíció egyes tagjainak a gázai kitelepítésekkel kapcsolatos követeléseiről.

Korábban írtuk