Az amerikai szenátus kész megszavazni Montenegró NATO-tagságát – jelentette be Mitch McConnell, a republikánus többség vezetője.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A döntést Rex Tillerson külügyminiszter korábbi levelében megfogalmazott kérésnek megfelelően, várhatóan hétfő este hagyják jóvá.
    
A külügyi tárca irányítója március 7-én írt levelet a szenátus vezetőinek, amelyben hangsúlyozta, hogy Montenegró tagsága az észak-atlanti szövetségben „erőteljesen szolgálja az Egyesült Államok érdekeit”. Álláspontja szerint Montenegró felvétele segítené a térség integrációját, demokratikus reformjait, valamint a biztonságot és a stabilitást.
    
Montenegró felvételét eddig a NATO 24 tagállama hagyta jóvá, az Egyesült Államokban azonban két republikánus szenátor – Rand Paul Kentuckyból, és Mike Lee, Utah állam politikusa – megakadályozta a ratifikálást. Rand Paul arra hivatkozott, hogy Montenegró csatlakozása feldühítené Oroszországot és a balkáni állam amúgy is túl kicsi ahhoz, hogy az Egyesült Államok nemzetvédelme szempontjából szerepe érdemleges lehessen. Mike Lee pedig csak azért voksolt nemmel, mert azt szerette volna, ha a szenátorok kifejthetnék álláspontjukat a kérdésben.
    
A szenátusban eddig kétszer volt szavazás az ügyben, mindkét alkalommal sikertelenül.

MTI