Fotó: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz
Hirdetés

A konzervatív görög kormány törvényjavaslatának elfogadásához a centrista és baloldali ellenzék támogatására is szükség van. Több ellenzéki képviselő már jelezte, hogy ellenzi az előterjesztést.

A vasárnapi megmozdulást szervező vallási csoportok szerint a törvényjavaslat veszélyt jelent a hagyományos családi értékekre. A tüntetés résztvevői közül többen azt skandálták, hogy „El a kezekkel a gyerekektől!”.

„Sajnálatos módon a woke program is elérte Görögországot, és ez magában foglalja a homoszexuálisok házasságát” – jelentette ki Dimitrisz Natsziosz, a jobboldali Niki párt vezetője az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

„Görögország egy ortodox keresztény állam, és hagyományaink nem engedik ezt. (…) Egyféle házasságot ismerünk és tisztelünk: az ortodox keresztény nászt. Alkotmányunk sem teszi ezt lehetővé, így ez a törvényjavaslat alkotmányba ütköző és szembemegy Krisztusba vetett hitünkkel” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

A 2019-ben alapított Niki párt először 2023-ban került be a parlamentbe, a legutóbbi, júniusban tartott előrehozott választásokon a hatodik helyen végzett és azóta 10 képviselője van a 300 fős törvényhozásban.

Az azonos neműek élettársi kapcsolatát Görögország 2015-ben engedélyezte.