John Kirby külföldi újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen kifejtette, hogy az intézkedés segít az olajpiac stabilitásának fenntartásában, valamint korlátozza Oroszország bevételeit az eladásokból. Megjegyezte, hogy reméli India a jövőben is tartja magát ehhez, és az ársapkának megfelelő, vagy az alatti árat fizet az Oroszországtól vásárolt energiahordozóért.

Hirdetés

A szóvivő annak kapcsán beszélt India szerepéről, hogy szerdán hivatalos állami látogatásra érkezik Washingtonba Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki tárgyal Joe Biden elnökkel is.

A kétoldalú tárgyalásokról John Kirby elmondta, hogy azok homlokterében szerepel az amerikai-indiai védelmi együttműködés elmélyítése, amelyben az elmúlt években komoly előrelépés volt. Megjegyezte, hogy a látogatásnak nem kifejezett célja, hogy Indiát leválassza az Oroszországgal való fegyverkereskedelmi együttműködésről. „India saját magáért beszél, amikor arról van szó, hogy a világon kivel tart fenn kapcsolatot, különösen, ami a védelmi együttműködéseket illeti” – fogalmazott a fehér házi illetékes.

Arra kérdésre, hogy az indiai miniszterelnök meghívásával az Egyesült Államok ellensúlyozni akarja-e Kína befolyását az indiai- és csendes-óceáni térségben, John Kirby határozott nemmel válaszolt, ugyanakkor egy másik újságírói kérdésre megerősítette, hogy a Fehér Ház és Joe Biden nagyon elégedett Antony Blinken külügyminiszter kínai útjának eredményeivel.

Korábban írtuk

Különösen, hogy sikerült „több kommunikációs csatornát megnyitni” annak érdekében, hogy a két ország közötti versenyt felelősségteljesebbé tegyék – hangoztatta. Kiemelte, hogy alacsonyabb szintű amerikai-kínai munkacsoport alakult, amelynek feladata további kommunikációs csatornák nyitása, ide értve a hadseregközi párbeszédet, amelynek újranyitását Kína egyelőre elutasítja.

„Ilyen magas fokú feszültségek közepette – különösen, ami a katonai kérdéseket illeti -, sokkal fontosabb, hogy megtaláljuk a párbeszéd csatornáit” – fogalmazott a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

John Kirby a fekete-tengeri gabonaszállításokra vonatkozóan mélységesen sajnálatosnak mondta, hogy Oroszország jelezte, nem járul hozzá a megállapodás meghosszabbításához július közepe után. Támogatásáról biztosította ugyanakkor az ENSZ-t és a közvetítésben közreműködő Törökországot, hogy sikerüljön a meghosszabbítást elérni. A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezésből az egész világ nyert, különösen a világ déli féltekéjén élő, a szállításoknak különösen kitett nemzetek – jegyezte meg.