Fotó: MTI/EPA

Észre kell venni, hogy az Európai Unió biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik, miután az EU úgy döntött, hogy 3 milliárd euróért cserébe Törökországtól várja a migrációs hullám feltartóztatását – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter pénteken az uniós tagországok külügyminisztereinek máltai, informális találkozójáról nyilatkozva az MTI-nek.

Jelezte, hogy a máltai egyeztetések legfontosabb témája Törökország, valamint az EU és Ankara jövőbeni kapcsolata volt.

Aláhúzta, tartózkodni kell Ankara folyamatos bírálatától, és fenn kell tartani a párbeszédet, mert ez nem csak gazdasági, hanem alapvető biztonsági érdeke is az Európai Uniónak. Mint mondta: ha Törökország stabilitása meginog, akkor a megállapodás betartása komoly nehézségekbe ütközne, és milliónyi bevándorló indulna meg Törökországból a nyugat-balkáni útvonalon.

“Nyilvánvaló, hogy ha Törökországból megindul egy bevándorlóáradat, az szinte pillanatok alatt Magyarország déli határánál lenne mindenféle ellenállás nélkül” – magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy a török stabilitás megingatása, Törökország folyamatos bírálata, az EU-török megállapodás veszélyeztetése azt a veszélyt hordozza magában, hogy bevándorlók millió rövid időn belül újra megjelenhetnek Magyarország déli határánál.

A két héttel ezelőtti alkotmányos népszavazással kapcsolatban Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország tiszteletben tartja az eredményt, és tudomásul veszi, hogy kizárólag a törökök dönthetnek Törökország berendezkedéséről.

“Nagyon furcsának tartjuk azt, hogy az a nyugat-európai politikai elit reszket a török fejlemények miatt, amely milliószám engedte be eddig a muzulmán bevándorlókat Európába” – hangoztatta Szijjártó Péter.

A miniszter a kampányidőszakra is kitért, mondván: most még csak a török miniszterek akartak kampányolni uniós tagállamokban, de az elmúlt évek migrációs politikája miatt hamarosan a szíriai, a pakisztáni, az afganisztáni és más országok vezetői is fel fognak lépni ezzel az igénnyel, miután ezekből az országokból az unió migrációs politikája miatt milliós számban érkeztek emberek az elmúlt 2-3 évben. Kérdés, hogy majd számukra is megtiltják-e a kampányolást – vetette fel Szijjártó Péter.

MTI