Az unió 2021. december 13-án hozott létre szankciós keretet „az ország politikai átmenetét akadályozók” elleni intézkedések meghozatalára.

Hirdetés

A szankciós rendszer új kritériumokat megállapítva lehetővé teszi az EU számára, hogy önállóan, személyre szabottan vezessen be korlátozó intézkedéseket a Mali békéjének, biztonságának vagy stabilitásának veszélyeztetéséért vagy a politikai átmenet végrehajtásának akadályozásáért felelős személyekkel szemben.

A büntetőintézkedések emberek esetében az EU-ba való beutazási tilalmat, illetve emberek és szervezetek esetében egyaránt vagyonieszköz-befagyasztást foglalnak magukban. Emellett uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket bocsátaniuk a jegyzékbe vettek rendelkezésére.

Az Európai Unió először 2022 februárjában fogadott el célzott szankciókat Mali átmeneti katonai kormányának öt tagjával szemben. A büntetőintézkedésekkel sújtottak „olyan cselekményekért felelősek, amelyek akadályozzák és aláássák Mali politikai átmenetének sikeres befejezését” – emlékeztetett a brüsszeli közlemény. A szankciós listán jelenleg öt ember szerepel.

Korábban írtuk

Az EU továbbra is kiáll az ország népe mellett, és újólag megerősíti, hogy teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság, az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog szigorú betartása mellett Maliban – tették hozzá.